Yağışların azlığından dolayı Tüm Türkiye'yi etkisi altına alan kuraklık kendini Edirne'de de göstermeye başladı.
Tüm Türkiye'yi etkisi altına alan kuraklık kendini Edirne'de de göstermeye başladı. Bazı bölgelerde çiftçiler yağmur dualarına başlarken Meriç ve Tunca Nehirleri yağışların azlığından dolayı kuruma noktasına geldi.
Her yıl yüzlerce turist alan Osmanlı'nın Başkenti Edirne'de Meriç ve Tunca nehirlerinde sular çekilince ortaya kum adacıkları çıktı. Geçtiğimiz yıllarda yağışların fazla olmasıyla Bulgaristan'da bulunan barajların debileri yükselince baraj kapaklarını açan Bulgaristan, Meriç Nehri yatağında suların ani bir şekilde yükselmesine ve taşkınlara neden olmuştu. Taşkınlarla birlikte Meriç ve Tunca Köprüsü üzerini aşan sular şimdilerde köprülerin altında bulunan gözlerin bazılarında geçmez oldu.
Debisi düşen nehirlerde yaz aylarından alışkın olduğumuz görüntüler ortaya çıktı. Çiftçiler yağışların az olmasından endişelenirken, kum adacıkları ise en çok martıların işine yaradı. Adacıklar, martıların gün içinde yaşamlarını sürdürdüğü alana döndü. Geçtiğimiz yıllarda sel baskınlarına neden olan Meriç Nehri, sularının çekilmesi ile oluşan kum şekilleri ile Karaağaç semtini ziyaret edenlerin ilgisine neden oldu. Kum adacıklarında bulunan martılar, fotoğraf çeken çok sayıda yerli ve yabancı turistlere güzel görüntüler oluşturdu.
Edirne'de Meriç ve Tunca nehirlerinde su seviyesinin azalmasının ardından açıklama yapan Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürü Yunus Algın, Meriç ve Tunca nehirlerinin debilerinde yüzde 40 oranında düşüş meydana geldiğini söyledi.
Trakya bölgesindeki nehir ve baraj debileri hakkında açıklama yapan Algın, "Aralık ayında beklenen yağışlar düşmedi. Tekirdağ ilinde de yaklaşık yüzde 18, uzun yıllar ortalamalarına göre yağış düşüklüğü söz konusu. Barajlarda doluluk oranımız yüzde kırk beş. 2013 yılında yüzde elli yedi idi. Yüzde on ikilik bir düşüş söz konusu." dedi.
Önümüzdeki ocak ve şubat aylarında beklenen yağışlar alındığında hem barajlarda doluluk oranı hem de nehirlerde şu anda beklenen düşüklüğün normal seviyeye geleceği kanaatinde olduklarını belirten Algın sözlerini "Meriç nehrinin uzun yıllar ortalamalarına baktığımızda 125 saniye metre küp ortalamaya sahipti. Şu anda ise saniyede 80-90 metre küp civarında seyrediyor. Yaklaşık yüzde 40'lık düşüklük söz konusu. Tunca ve Ergene nehirlerinde de bu seviye yüzde 40 olarak aynıdır" şeklinde noktaladı.