Düzce'de Lider Çocuk Tarım Kampı kapsamında bir etkinlik düzenlendi.
Çocukların tarım, doğal yaşam ortamları ve bu ortamların yok olmasının insan hayatına etkileri, doğa dostu üretim, ekolojik tarım, endemik canlıların korunması konularında bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen kamp üç gün sürdü.
Dördüncü sınıf öğrencilerinin tarım ve çevreye olan ilgilerini arttırmak için yapılan kamp kapsamında ilk gün Namık Kemal İlkokulu ve Uzunmustafa İlkokulu’ndan gelen öğrencilere İl Müdürü Harun Kabaoğlu tarafından tarımın önemi ve ülkemizde tarımın durumu konulu bilgi verildi.
Daha sonra katılımcılar hep birlikte özel bir şirkete ait modern ahır, kümes, kuluçka odası ve seraları ziyaret etti. İşletme sahibi Tahsin Altun tarafından öğrencilere yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.
İkinci gün İl Müdürü Harun Kabaoğlu, Müdür Yardımcısı ve Şube Müdürleriyle birlikte Çilimli İlçe Müdürü Aydın Koca’nında katılımıyla Çilimli İlçesi Pırpır Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne ait Hayvancılık İşletmesi ziyaret edildi. Ziyarette Gıda Mühendisi Fadime Buhur Bahçıvan tarafından ''Süt ve Süt Ürünlerinin Beslenmedeki Önemi'' ve "Dengeli ve Düzenli Beslenme" konusunda öğrencilere bilgi verildi. Öğrencilerden Sena Koca kendi yazdığı şiiri okudu. Daha sonra İşletme gezilerek işletme sahibi Tahsin Sezer tarafından işletme hakkında bilgi verilerek öğrencilere yemek ikram edildi.
Üçüncü gün Toprak Bayramı etkinlikleri kapsamında Muncurlu Park Gölet'te İl Müdürü Harun Kabaoğlu, Müdür Yardımcısı Necdet Çiçek, Şube Müdürleri Ayşegül Aydın, Burcu Şener ve çocuklarla birlikte fidan dikilerek toprağın önemi vurgulandı. Daha sonra öğrencilere toprağın kaybedilmesi durumunda ortaya çıkacak sonuçlar hakkında sunum eşliğinde bilgilendirme yapıldı ve toprak bayramına özgü tişört hediye edildi. Ayrıca öğrenciler arasında çeşitli yarışmalar düzenlenerek, yarışmada dereceye girenlere çeşitli ödüller verildi.
Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, yaptığı açıklamada her yıl 11-17 Haziran tarihlerinin “Toprak Haftası” olarak kutlandığını ve 2015 yılının Uluslararası Toprak Yılı olarak ilan edildiğini kaydetti. Kabaoğlu, bu kapsamda toprağın önemi ve kaybedilmesi halinde yaşanacak olumsuzluklar hakkında farkındalık oluşturulmaya çalışıldığını da sözlerine ekledi.
İl Müdürü Harun Kabaoğlu, toprağın doğal veya yapay yollarla kaybını ve niteliklerini yitirmesini engelleyerek korunmasını, geliştirilmesini ve çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak, planlı arazi kullanımını sağlamak amacı ile 19 Temmuz 2005 tarihinde 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu yayınlanarak yürürlüğe girdiğini, bu kanunun arazi ve toprak kaynaklarının bilimsel esaslara uygun olarak belirlenmesi, sınıflandırılması, arazi kullanım planlarının hazırlanması, koruma ve geliştirme sürecinde toplumsal, ekonomik ve çevresel boyutlarının katılımcı yöntemlerle değerlendirilmesi, amaç dışı yanlış kullanımların önlenmesi ve korumayı sağlayacak yöntemlerin oluşturulmasına ilişkin usül ve esasları kapsadığını, bu kanunda yaşanan eksikliklerle ilgili olarak da 15 Mayıs 2014 tarihinde 6537 sayılı kanunla Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nda değişiklik yapıldığını, değişiklik yapılan bu kanunla da mirasla arazi bölünmelerinin önüne geçildiğini, satış ve devirlerde de asgari tarımsal arazi büyüklüğü ve yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğü kavramlarının getirildiğini söyledi.