Gümüşhane’de hasat edilen dutlar işlenerek pekmez, pestil ve köme yapılıyor. Her yıl ortalama bin 150 ton dut üretilen kente yan ürünlerle birlikte yılda 250 milyon liralık katkı sağlanıyor.
Gümüşhane’de dutun pekmez, pestil ve köme olma yolcuğu her yıl olduğu gibi bu yıl da geleneksel yöntemlerle başladı.
Kentte 36 işletmenin yıllık 5 bin ton üretimle sanayi ürünü haline getirdiği dut pekmezi, pestil ve kömeden 250 milyon liralık kaynak yaratılırken, aynı zamanda köylerde geleneksel yöntemlerle üretim yapan çiftçiler de yıllık yaklaşık 10 milyon liralık gelir elde ediyor.
Torul’da hasada katılan Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen “"Bu yıl üretimde herhangi bir sorun yaşanmadı. Hasatlar yapılıyor. Dut önce pekmeze, sonra da pestile dönüştürülüyor. Katma değerli bir ürün oluşturuluyor. Organik ürün olduğu için tüketiciden rağbet görüyor. Bakanlık olarak da dut yetiştiricilerimize ciddi projelerle destekler veriyoruz. Her geçen yıl dut üretim alanlarını genişletiyoruz." diye konuştu.
Evinin bahçesinde dut pekmezi ve pestil üreten Ayşe Özdemir de üretim sürecine değindi. Üretimin zahmetli olduğunun altını çizen Özdemir, ürün kalitesinde organik üretimin yanı sıra pekmezin iyi pişirilmesi ve pestilin ince serilmesinin önemine işaret etti.