Bu yıl 14-18 Kasım tarihlerini kapsayan "Dünya Erozyonla Mücadele Haftası" nedeniyle bir dizi etkinlik gerçekleştiriliyor. Bu etkinliklerden biri Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yapıldı.
Her yıl Kasım ayının 3. Haftasında “Dünya Erozyonla Mücadele Haftası” etkinliği düzenleniyor. Bu kapsamda; Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü bir etkinlik gerçekleştirdi. Etkinliğe; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Danışmanı Dr. Müslüm Beyazgül, ÇEM Genel Müdürlüğü Danışmanı Prof. Dr. Orhan Doğan, Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Aynur Özbahçe, DSİ, ÇEM ve TEMA Ankara Vakfı temsilcileri başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.
Etkinlikte; Türkiye’de çölleşen bölgeler, çölleşme sebepleri ve mücadele yöntemleri konuşuldu. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Aynur Özbahçe, çölleşme ve erozyonun dünyayı tehdit eden ciddi bir unsur olduğunu söyledi.
Enstitü Müdürü Özbahçe, Türkiyenin de yer aldığı Asya kıtasının çölleşme ve iklim değişikliği ile en fazla karşı karşıya bulunan kıtalar arasında yer aldığını belirtti. Özbahçe ayrıca, Türkiye’de son 10 yılda 2,5 milyon hektar toprağın yok olduğu gerçeğini vurguladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Danışmanı Müslim Beyazgül ise, Türkiye’de arazilerin yanlış kullanılması sebebiyle toprak kayıpları yaşandığını ifade etti.
Türkiye’nin iklim değişikliği açısından çok riskli bir bölgede bulunduğunu söyleyen Beyazgül, bunun için, toprağın, suyun ve biyo çeşitliliğin çok iyi korunması gerektiğini dile getirdi.
Etkinliğin öğleden sonraki oturumunda ise; davetlilere iklimlendirme odası tanıtıldı. Ayrıca yapay yağmurlama model çalışması ile farklı tarımsal işlemlerin yüzey akış ve toprak kayıplarına olan etkilerinin ortaya konulduğu bir simülasyon gösterisi gerçekleştirildi.