'Destekler son aşamada'

13 April Thursday, 2017
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik Şanlıurfa Tarım Fuarı'nın açılışını gerçekleştirdi. Çelik burada önemli açıklamalarda bulundu.
'Destekler son aşamada'

Şanlıurfa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın açılışını yapan Bakan Faruk Çelik yaptığı açıklamada tarım sektöründe 150 milyar dolarlık tarımsal hasıla, 40 milyar dolarlık tarımsal ihracat hedefleri olduğunu belirtti.

"Bu hedeflerin gerçekleşmesi laf ile olmaz. Hedeflerin gerçekleşmesi için hepimizin üzerine düşeni yerine getirmesi gerekiyor. Neden Milli Tarım dedik? Milli Tarım olmazsa olmaz demek. Yani Milli Eğitimsiz eğitim olabilir mi? Olmaz. Tarım da aynı şekilde. Milli bir tarım politikası uygulamazsanız sofranıza koyacak aş ve ekmek bulamazsınız." diyen Çelik, Milli Tarım Projesi'nin laf olsun diye söylenmiş bir slogan olmadığını ve içeriğiyle bu ülkenin topraklarını en sağlıklı en verimli bir şekilde değerlendirip hem çiftçilerin yüzünü güldürecek hem de gıda güvenliğini sağlayacak olan bir yaklaşım olduğunu herkesin bilmesini istediğini dile getirdi.

Bakan Faruk Çelik sözlerini şöyle sürdürdü:

"Toprağımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Toprağımıza sahip çıkarken tabii ki verimi esas almamız gerekiyor. Toprak elden gidiyor bakınız. Şanlıurfalılara sesleniyorum. En çok övündüğümüz özelliklerimizden birisi tarım. Tarımı tarım yapan toprağımız bereketli Mezopotamya coğrafyası. Bu coğrafyada siz eğer tarımın temeli olan toprağı korumazsanız gelecekten bahsedemezsiniz.

Ahırı, ağılı görmeden tarlayı görmeden tarımdaki verimi nasıl arttıracaksınız? Özellikle üniversitelerden mezun olan genç kardeşlerimiz masa başı iş talebinde bulunuyorlar. Masa başı iştir zaten ülkeleri yerinde saydıran. Asıl olan mesleğinize uygun olarak masa başında değil tarlada çapasının, ahırda hayvanın başında olmak gerekiyor."

Bugüne kadar 90 katrilyonluk tarımsal desteğin çiftçilere aktarıldığını ve bu aktarımların rasyonel bir şekilde, verime dönüşecek şekilde aktarılması konusunda çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Çelik, "Yani verdiğimiz yılık 13 milyar liralık desteğin ne şekilde, hangi alanda, hangi noktada versek verimimizi daha da arttırırız noktasındaki çalışmalarımız hem hayvancılık hem bitkisel üretim desteklerinde son aşamaya gelmiş bulunuyor. İnşallah bu noktada vereceğimiz destekler üretimin artmasına neden olacaktır." şeklinde konuştu.

Bakan Çelik fıstığın yüzde 30-35'inin üretildiğini ama marka olarak Şanlıurfa'ya ait olmadığını belirterek "Şanlıurfa'ya ait olması için gıda organize sanayi bölgesinde hızlı bir şekilde yapılanmanın, inşanın ve buradaki tesislerin bir an önce devreye girmesi gerekiyor." dedi.

Çelik şunları söyledi:

"Pazar payımızın arttırılmasıyla ilgili olarak da yine çiftçilerimize birinci elden destek olma adına iş forumları düzenlemeye başladık. 6 ülkeyle birlikte iş forumu yaptık ve bu iş forumlarında iş adamlarımız çok önemli bağlantılar kurdular. Spesifik olarak tarım alanlarıyla ilgili yaptığımız bu iş forumları tarım ürünlerimizin ihracatına çok ciddi katkı sağlayacak. Tarımda mekanizasyon son derece önemli. Artık eskiden olduğu gibi kara sabanla bu işlerin yürümeyeceğini hepimiz biliyoruz. Kara sabandan traktöre geçtik diyoruz. Bu güzel bir şey ama kafalarımız acaba ne zaman kara sabandan traktöre geçecek. Yani fiili olarak tarlada traktörü kullanmak ayrı bir şey ama tarımsal üretimde kafalarımızın bu mekanizasyona adaptasyonu ayrı bir şey."

Bakan Faruk Çelik, makineleşmeye karşı olmadığının da altını çizerek sözlerini "Ama bilinçten yoksun halde bu işleri yapmayalım. Bilinçli bir şekilde bunları gerçekleştirelim diyorum." şeklinde noktaladı.