Ülke tarımının öncü illerinden olan Denizli'de "İyi Tarım Uygulamaları Çalıştayı" yapıldı. Çalıştayda oluşturulan gruplarda sertifikalı ürünlerin pazarlanmasından bitki koruma ürünlerinin kullanımına kadar birçok konuda tartışmalar yapıldı.
Denizli’de iyi tarım uygulamalarını tartışmak ve yeni çalışma planları oluşturmak amacıyla İyi Tarım Uygulamaları Çalıştayı yapıldı.
06-07 Aralık tarihleri arası yapılan çalıştayın açılışına Denizli Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Vali Yardımcısı Celalettin Cantürk, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Sabahat Güllüoğlu, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yılmaz Erkaya, üniversitelerden öğretim üyesi akademisyenler, diğer bakanlıkların temsilcileri, üretici örgütleri, belediyelerin İlgili daire temsilcileri, perakendeciler, sektör paydaşları ve 30 değişik ilden gelen teknik personel katıldı.
Denizli Valisi Dr. Ahmet Altıparmak'a teşrifleri ve destekleri dolayısıyla teşekkür ederek konuşmasına başlayan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yılmaz Erkaya Denizli’nin tarım ve hayvancılık açısından bir değerlendirmesini yaptı. Erkaya "126 farklı bitki türünde ekonomik olarak bitkisel üretimin yapıldığı ilimizde 376 bin 738 hektar tarım alanı bulunmaktadır. Bunun 292 bin 510 hektarı tarla bitkileri, 41 bin 456 hektarı bağ alanları, 13 bin 102 hektarı sebze alanları, 24 bin 974 hektarı meyve alanlarından oluşmaktadır.” dedi.
Erkaya sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tarımsal ihracat potansiyeli çok yüksek olan ükemiz tarımsal üretiminin hızla modern sistemlere entegre olması kaçınılmazdır. Bu sistemlerden biriside iyi tarım uygulamalarıdır. İnsan sağlığı, hayvan refahı, çevre, toprak ve su kaynaklarımızın sürdürülebilir kullanımı, bahçeden çatala temiz ve güvenilir gıda sloganlarıyla yola çıkan iyi tarım uygulamaları ilimizde hızla yaygınlaşmaktadır. Ülkemizde iyi tarım uygulamaları konusunda ilimiz, son 4-5 yıllık süreçte gösterdiği performansla yüzde 6800 artışla üretici bazında birinci, alan bazında üçüncü sıradadır.”
2016 yılında Denizli’de iyi tarım uygulamalarının 16 ilçede 2 bin 861 işletmede 131 bin 764 dekar alanda yapıldığını belirten Erkaya bu üreticilere toplam 7 milyon 869 bin 171 Türk Lirası destekleme ödemesinin Bakanlık tarafından yapılacağını ifade etti. Erkaya “Öncelikli hedefimiz ihracat değeri yüksek olan ayva, nar, domates, üzüm ve kiraz alanlarının tamamının, nihai hedefimiz ise yaş meyve-sebze üretim alanlarının tamamının iyi tarım uygulamaları sisteminde üretilmesinin sağlanmasıdır. Çalıştay katılımcılarımıza değerli fikirleri ve katılımları ile bizleri onurlandırdıkları için çok teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim." dedi.
Tarımsal üretimde zirai ilaç kalıntısına karşı çok dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Vali Dr. Ahmet Altıparmak ise şunları söyledi:
"İyi tarım uygulamaları, sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan verimli ve karlı, insan sağlığını koruyan, hayvan refahı ile çevreye önem veren, üretimi sürdürülebilir hale getirmek için uygulanması gereken işlemleri kapsayan bir üretim yönetim sistemidir. Topluma bu bilinci yerleştirirsek ve gerçekten vicdani sorumluluğu hatırlatarak bunu yürütürsek inanıyorum ki iyi tarım uygulamaları, sadece para kazanmak için değil, gelecek nesillere olan sorumluluk da yerine getirilmiş olur. Farklı illerden geldiniz, farklı uygulamalarınız var. Sizler tarım konusunda hepimizden daha fazla bu işin içerisindesiniz. Daha bilgilisiniz ve daha fazla vicdani sorumluluğa sahip insanlarsınız. Dolayısıyla bizim bu konunun üzerine daha özverili ve sorumluluk duygusuyla düşünmemiz ve sağlıklı gıdaları raflara, sofralara taşımamız lazım. Nasıl 'benim evladım' diyorsak nasıl 'benim ailem, annem ve babam' diyorsak 'benim toplumum, benim insanım, benim vatanım' dememiz lazım. Bir tüketici olarak gıdaları gönül rahatlığıyla tüketmemizin altyapısı işte sizler tarafından alınan ve sahada yapılan çalışmalarınızdır. Şahsım olarak sizlerin yaptığı çalışmaları gönülden destekliyorum. Bugün burada bulunmam bu desteğimin bir göstergesidir."
İki gün süren İyi Tarım Uygulamaları Çalıştayı'nda İyi Tarım Uygulamaları Sertifikalı Ürünlerin Pazarlanması, İyi Tarım Uygulamaları Sisteminde Danışmanların Yeri, İyi Tarım Uygulamaları Üretiminde Bitki Koruma Ürünlerinin Kullanımı ve Ambalaj Atıklarının Bertaraf Edilmesi konuları tartışıldı, çalışma grupları oluşturularak değerlendirmeler yapıldı.
Çalıştayın son gününde sonuç raporlarının değerlendirilmesi ile İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ihracat değeri yüksek olan taze meyve ve sebze türlerinden ayva, nar, kiraz, domates ve üzüm başta olmak üzere 84 bin dekar olan bütün taze meyve- sebze üretim alanlarının İTU sertifikasına sahip olması ayrıca bundan sonra yapılacak çalışmaların bu hedef doğrultusunda yapılması kararlaştırıldı.