Denizli'de arazi toplulaştırma faaliyetleri sürüyor

31 July Friday, 2015
Denizli'de modern tarım işletmeciliği ile daha az zaman ve iş gücü kullanımı ile çiftçiliğin yapılması için uygulanan toplulaştırma çalışmaları hızla devam ediyor.
Denizli'de arazi toplulaştırma faaliyetleri sürüyor

Denizli’de hız kesmeden devam eden arazi toplulaştırma faaliyetleri kapsamında Acıpayam, Barza ve Sarayköy ovalarında başlanan çalışmalar düzenlenen toplantı ile tanıtıldı.

 

Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıya Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bingöl, Kaymakamlar, İlçe Belediye Başkanları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, tarım ve sulama birlik başkanları, muhtarlar, çiftçiler ve davetliler katıldı.

 

Açılış konuşmasını yapan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, Denizli’de bugüne kadar yapılan toplulaştırma çalışmaları ile Acıpayam, Barza ve Sarayköy Ovalarında gerçekleştirilecek çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi.

 

Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bingöl ise toplulaştırma çalışmalarında Türkiye’nin geldiği noktanın sektör temsilcileri tarafından takdirle karşılandığını belirterek şunları ifade etti:

 

“1985 yılında Tokat Erbaa’da toplulaştırma çalışmaları sırasında bir vatandaşımız ‘Erzincan depreminden sonra köyümüze gelen en büyük felaket toplulaştırmadır.’ demişti. O noktadan bu noktalara geldik. Demek ki doğru işler yaptık. Bizim insanımız öyle bir asil insan ki; doğru şeyler yaparsanız, size güvenirse arkanızdan ölüme bile gelir. Yeter ki kaynakları doğru kullanın ve güven verin.”

 

Toplulaştırma çalışmalarının sadece teknik alt yapı çalışmaları yapılan tarım arazilerinin bütünleştirilmesi olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Ümit Bingöl, bu faaliyetlerin yarınların planlanması olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Köyünde toplulaştırma yapılacak olan muhtarlarımızın bu konuyu çok iyi değerlendirmelerini istiyorum. Sizden sadece parsel, yol ve sulama gibi tarımsal alt yapıyı düzenleyecek faaliyetlerle değil, köy girişi gibi kıyamete kadar değişerek kalabilecek düzenlemelerin yapılmasını, gerekirse köy gelişim alanlarının, sosyal alanların, hatta sebze meyve borsa kurulum alanlarının parsellerini talep etmenizi istiyorum. Zaten biz devletimizin verdiği kaynaklarla bu vatan toprağının bir kısmını değiştiriyoruz. Ama bunu yaparken beraber değiştirmemiz gerek. Bizim devlet kurumları olarak toplulaştırma çalışmalarında kendimize şiar edindiğimiz husus, vatandaşlarımızın da etkin rol almasıdır. Bizler devlet olarak bir yerde hizmet yapıp gideceğiz ancak onu sizler kullanacaksınız. Hep beraber taşın altına ne kadar çok elimizi koyarsak, sizde bu projelerden ne kadar çok faydalanmayı düşünür ve bu düşünceyle gelen arkadaşlara yardımcı olursanız inanın devletin kaynaklarını en iyi şekilde kullanmış oluruz.

 

Toplulaştırma uygulaması ile tarım arazilerinde parçalılığını azaltmak, düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturmak, her parseli yol ve sulama ağı ile irtibatlandırmak, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıpları önlemek ve yakıt tasarrufu sağlamak, işlenebilir arazi miktarını artırmak ve kullanılmayan küçük parçalı arazileri tarıma kazandırmak hedefleniyor. Arazi toplulaştırma çalışmaları sonucu arazilerdeki hisselilik, sulama ve ulaşımdan kaynak­lanan sosyal huzursuzluklar önlenerek yargı yükünün de azaltılması sağlanıyor. Toplulaştırma projeleri ile birlikte yapılmakta olan yüzey tahliyeleri ile tarım arazilerinde oluşan su erozyonunun önüne geçilmesi ve yapılan ıslah çalışmaları ile taban suyu seviyesi düşürülerek, tuzluluk ve alkalilik sorununun giderilmesi gibi pek çok faydalar elde ediliyor. Geçmiş yıllarda birkaç köy arazisinin toplulaştırılması bile çok zordu. Şimdi ise son teknoloji ekipman ve yöntemlerle çok büyük arazileri ele alabiliyoruz. En son teknolojiyi kullanarak yapılan bu çalışmalarda biz hizmet veren kurumlar, siz hizmet görenler olarak en önemli avantajımız bu çalışmalara imkân, olanak tanıyan ve yaygınlaşması için çalışan bir iradenin olmasıdır.”

 

Yapılan toplantıda Acıpayam, Barza ve Sarayköy Ovalarımızda uygulamasına başlanılan arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri projelerinin en iyi şekilde yürütülmesi için gerekli bilgiler katılımcılara aktarıldı. Bölgedeki sorunların çözüme kavuşturulabilmesi için yatırımcı kurum ve kuruluşlar, bölgede hizmet veren belediyeler ve sivil toplum örgütleri ile bilgi alış verişinde bulunuldu.

 

Konuşmaların ardından katılımcılardan gelen soruların cevaplandığı ve katılımcıların çalışmalar için getirdikleri tekliflerin ele alındığı bölüme geçildi.

 

Denizli İl Özel İdaresi ve Köy Hizmetleri tarafından toplam 51 bin 58 hektar, Baklan Belediyesi tarafından 328 hektar ve DSİ tarafından 2 bin 966 hektar alanda arazi toplulaştırma çalışması yapıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 24 bin 29 hektar alanda arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri yapılmış olup 80 bin 866 hektar alanda projeler devam ediyor.

 

Tavas İlçesi Büyükkonak AT ve TİGH, Tavas Pınarlar AT ve TİGH Projesi ile Tavas 1. ve 2. kısım AT ve TİGH projesinde toplam  24 bin 29 hektar alanda çalışmalar bitti.

 

Acıpayam ilçesinde Dedebağ, Bedirbey ve Köke mahallelerinde 2 bin 300 hektar alanda arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri projeleri başladı.

 

Tavas ilçesinde Tekke, Aydoğdu, Ovacık, Horasanlı, Bahçeköy, Gümüşdere, Balkıca, Yorga, Çağırhan, Derinkuyu, Kızılca ve Sarıabat Mahallerinde toplam 9 bin 300 hektar alanda arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri projeleri başlamış durumda.

 

Bunun yanında; Sarayköy’ün Merkez (Turan),  Ahmetli, Duacılı, Tosunlar, Sığma, Adaköy, Beylerbeyi, Caber, Hasköy, Karakıran, Karataş, Köprübaşı, Uyanık, Yakayurt, Kumluca Mahallelerinde, Pamukkale’nin Akköy, Yeniköy, Karakova, Küçükdere,  Çeşmebaşı,Yukarışamlı, Gölemezli Mahallelerinde, Merkezefendi’nin Çeltikçi, Salihağa, Aşağışamlı,  Üzerlik Mahallelerinde,

Baklan’ın Kavaklar, Hadim, Boğaziçi, Merkez Mahallelerinde, Çal’ın Gelinören  Mahallesinde 16 bin 870 hektar alanda arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri projeleri başladı.

 

Toplam 376 bin 738 hektar olan tarım alanlarının yüzde 20’sine tekabül eden 75 bin 415 hektar alanda arazi toplulaştırması yapıldı. Halen devam eden arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri tamamlandığında toplam tarım alanlarının yüzde 42’si toplulaştırılmış olacak.

 

Ayrıca Bozkurt ve Çardak ilçelerini kapsayan Hambat Ovasında yaklaşık 23 bin 571 hektar ve Bekilli ilçesinde bulunan Medele Ovasında yaklaşık 5 bin 647 hektar alanın arazi toplulaştırma etüt çalışmaları tamamlanmış durumda.