Deney hayvanları üretiyorlar

28 November Thursday, 2013
Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Temel Tıp Bilimleri Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi, deneylerde kullanılan hayvanların üretimini gerçekleştiriyor. Merkez, 4 hayvan için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan ruhsat aldı.
Deney hayvanları üretiyorlar

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Temel Tıp Bilimleri Başkanı ve Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tuncay Varol, deneylerde kullanılan hayvanların üretimini gerçekleştirdiklerini, 4 hayvan için ruhsat aldıklarını söyledi.

Prof. Dr. Varol, Hollanda'dan ithal edilen hastalıksız farelerin üretiminin merkez tarafından yapıldığını, üretilen hayvanların kurum içi ve kurum dışı deneylerde kullanıldığını belirtti. Varol, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan 18 Haziran 2012 tarihinde üretim ve bakım ruhsatı alındığını anlatarak, "Şu anda ruhsatlı olarak bu birim çalışmalarını sürdürüyor. Temelde ruhsatlandırma işlemini 4 hayvan için aldık. Bunlar rattus albinus (beyaz sıçan), beyaz fare, tavşan ve şu an elimizde yok ancak ruhsatı mevcut olan kobay ile ilgili ruhsatlandırma yapıldı. Bunlara uygun olarak standart kafes sistemleri kurulumu yapıldı" diye konuştu.

Kurumda üretilen deney hayvanlarının çevredeki üniversite ve araştırmacılara da verildiğini ifade eden Varol, üretilen hayvanların ister kurum içi, ister kurum dışı olsun Etik Kurulu onayı olduğu takdirde talep eden araştırmacılara teslim edildiğini kaydetti. Celal Bayar Üniversitesi'nin değişik birimlerinde yapılan deneysel çalışmalarda kullanılmak üzere hayvan taleplerine cevap vermeye çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Varol,"Bunun dışında yine kurum dışı olarak eğer yakındaki üniversitelerde, henüz daha kendi merkezlerini kuramamış ve kurma aşamasında olan üniversitelerdeki arkadaşlarımızın, araştırmacılarımızın ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Onun için örneğin Ege Üniversitesi'ne, Adnan Menderes Üniversitesi'ne bu şekilde hayvan gönderdik " dedi.

Merkezde artan talebe orantılı kapasite artırımının da gündeme geldiğine işaret eden Varol, "Çalışmalarda kullanılan hayvan sayısının araştırmanın yapılabilmesi için yeterli miktarda olmasına, gereğinden fazla hayvan kullanımını engellenmesine yönelik tedbirleri de içerecek şekilde bu çalışmaların planlanmasını istiyoruz. Bu merkezimizde de cerrahi bir salonumuz mevcut. Burada deney hayvanı üzerinde çalışmasını yapıp, yine daha sonra hayvanı buraya teslim ederek araştırmacı bakımının yapılmasını sağlayabiliyor. Araştırma bittiğinde deney hayvanları öldürülmeyecekse onları rehabilite ediyoruz" ifadesini kullandı.