Mersin'in Silifke ilçesinde, hava şartları nedeniyle dalında çatladığı için ekonomik değerini yitiren narlar, nar ekşisi üretiminde kullanılıyor.
Mersin'in Silifke ilçesinde, hava şartları nedeniyle dalında çatladığı için satılamayan narlar, ''nar ekşisi'' üretiminde kullanılıyor.
Silifke ilçesinde nar bahçelerinde hasat devam ederken, çeşitli nedenlerle dalında çatlayan narlar ise ekonomik değerini yitirdiği için satılamıyor. Bu ürünlerden de kazanç elde etmek isteyen çiftçiler ise nar ekşisi yapma yolunu tercih ediyor. Yapımı son derece zahmetli olan bu ekşi için bahçelerden toplanan narlar, uzun bir süreçten geçiyor.
Ortadan kesilerek ikiye ayrılan narların kabuklarına sopalarla vurularak tanelerinin düşmesi sağlanıyor. Ayrılmış olan bu taneler daha sonra temiz bir şeker çuvalının içine konarak, sert ve temiz bir zemin üzerinde, kuvvetli biri tarafından ezilerek suyu sıkılır.
Sıkılan nar suyu büyük bir kazanda yaklaşık 3 saat kaynatılır. Kaynatılma sırasında, üzerinde oluşan köpük bir süzek yardımıyla alınarak dışarıya atılıyor. Nar suyu iyice kaynadıktan sonra rengi koyu siyah olup, yeterli kıvama gelince ateşten indiriliyor. Soğuyup kıvama gelen nar ekşisi şişelenip satışa hazır hale getiriliyor.
Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, ilçe genelinde her yıl 3 bin dönüm araziden 5-6 bin ton arasında nar hasadı yapıldığını belirtti.
Can, dalında çatlayan narların ekşi yapılarak yeniden ekonomiye kazandırılmasıyla üretimdeki kayıpların en aza indirildiğini söyledi.
Nar ekşisi alırken de çok dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulunan Can, "Bazı art niyetli kişileri daha fazla nar ekşisi üretmek amacıyla saf ekşiye nişasta, limon tuzu ve glikoz karıştırabiliyor. Bu nedenle de bazı nar ekşileri doğallığını kaybediyor" dedi.
Komşularıyla nar ekşisi üretimi yapan Sevide Çakır da 15 kilogram nardan çıkartılan 1 kilogram nar ekşisini 18 liradan sattıklarını belirterek, "Hem çatlayan narların zayi olmasını engelliyoruz hem de bütçemize katkı sağlıyoruz" diye konuştu.