Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova'da tarım işçisi kadınlar, aile bütçesine katkıda bulunuyor. Tarımsal faaliyetlerde sebzelerin ayıklanması, temizlenmesi ve paketlenmesi gibi özen gerektiren işlerde çoğunlukla kadınlar tercih ediliyor.
Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova'da kadınlar, aile bütçesine katkıda bulunmak için tarım işinde çalışıyor.
Tarım işçisi kadınların bir kısmı tarlalarda turp, ıspanak, pazı ve pırasa toplarken bazıları da topraktan çıkarılan sebzeleri çamurdan arındırmak için soğuk su ve havaya aldırış etmeden dere ve çaylarda çalışarak ekmeğini kazanıyor. Günlük 20 ile 30 lira ücret alan kadınlar, sabahın erken saatlerinde mesaiye başlıyor.
Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, sebzelerin ayıklanması, temizlenmesi ve paketlenmesi gibi özen gerektiren işler için genellikle kadın işçi tercih edildiğini söyledi.
Kadınların yaptığı işin ağır ve zahmetli olduğunu vurgulayan İspir, kadın işçilerin yazın sıcağında ve kışın soğuğunda çalışarak aile ekonomilerine katkı sağladıklarını kaydetti.
Tarım işinde 15 yıldır çalışan Hatice Köstü de işin zorluğuna göre yevmiyelerinin az olmasından yakındı.
Ailesine ve ev işlerine fazla zaman ayıramadığını belirten Köstü, "Yılın 12 ayı turp, ıspanak, pırasa, yerfıstığı ve pamuk gibi ürünlerin toplanması, yıkanması, paketlenmesinde çalışarak ekmek parası kazanıyorum. Kimseye muhtaç olmamak için çalışmak zorundayım" dedi.
Üç çocuk annesi Miyase Aktuğ da, eşiyle tarım işlerinde çalıştığını, çocuklarının geleceği için para kazanmak zorunda olduğu söyledi.