Çölyak hastalarına karabuğday desteği

14 June Friday, 2024
Tarım ve Orman Bakanlığı, çölyak hastalarının daha kolay ve ucuz gıdaya ulaşmasını sağlayacak adımlar atmaya devam ediyor. Bakanlığın adımlardan biri de karabuğday üretimini artırmak.
Çölyak hastalarına karabuğday desteği
Haber: Adana İl Enformasyon
 
Adana’da glütensiz un tüketimine ihtiyaç duyan çölyak hastalarının daha kolay ve ucuz gıdaya ulaşmasını sağlayacak adımlar atılıyor. Söz konusu adımlardan birisi de Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen “Karagün Dostu Karabuğday Projesi”.

Proje kapsamında susuz tarıma uygun karabuğday ile sulamaya ihtiyaç duyulmadan Mart-Haziran döneminde alternatif ürün olarak yetiştirilmesi sağlanacak.

Karabuğday tanıtım gününde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu “Bu kapsamda bugüne kadar buğdaydan mısıra, soyadan arı otuna, pamuğa kadar birçok ürün için projeler hazırlayıp tanıtımlarını yaptık. Bu yıl da "Karagün Dostu Karabuğday" yenilik ve yayım projesini hayata geçirdik. Karabuğday özellikle Çölyak hastalarına ucuz ve güvenilir besin kaynağı olarak insan beslenmesinde öne çıkmaktadır. Glütensiz gıdaların fiyatlarının yüksek olması, alım gücü düşük Çölyak hastaları için çok ciddi bir problem teşkil ediyor. Karabuğday da glüten duyarlılığı olan vatandaşlarımızın ihtiyacı olan ürünler için vazgeçilmez önemde. Biz de Türkiye'de neredeyse her ürünün üretildiği Çukurova'da bu yönde hayata geçirdiğimiz projeyle hem bu vatandaşlarımızın gıdaya daha ucuz ulaşması hem de yöre çiftçilerine alternatif ürün önerisinde bulunmak istedik." dedi.

Tanıtım gününde ayrıca 5 dekarlık karabuğday denemesi normal buğday biçerdöveri ile hasat edildi.
tarım orman adana karabuğday çölyak glütensiz