Çiftçilere yönelik eğitimler tüm hızıyla sürüyor. Eğitim seferberliğinin son adresi Çanakkale oldu. Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Yaykın köyünde ‘Hayvan Besleme ve Kısırlık, Tarım Sigortaları, İtalyan Çimi yetiştiriciliği’ gibi önemli konularda eğitim verildi.
Haber: Çanakkale İl Enformasyon
Toplantıya Çan Kaymakamı Mustafa Gürdal, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, şube müdürleri, ilçe müdürleri, Çan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şahin, Süt Üreticiler Birliği Başkanı Harun Arslan, üretici birlikleri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda üretici katıldı.
Toplantı da bir konuşma yapan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ konuşmasında; “Yaykın köyü Çanakkale içerisinde hayvancılığın yoğun yapıldığı, en üst seviyede olan bu potansiyelini yıllardan beri devam ettiren çok nadide yerleşim yerlerimizden bir tanesi.
Zaman zaman her sektörde olduğu gibi ülkemizde; gerek Bitkisel Üretim olsun, gerekse Hayvansal Üretim olsun zaman zaman bazı sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Bu tüm sektörlerde üretimin her aşaması için geçerli. Bizim en çok boynumuzu büken yem fiyatları. Biz Ülke olarak Bakanlık olarak İl ve İlçe Müdürlüğü olarak yem fiyatlarını en makul bir seviyeye çekebilmek ve üreticimize yem girdi maliyetlerini düşürebilmek için elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz. Ama ortada bir gerçek var. Yem üretiminde biz büyük bir kısmını dışarıdan yani ana ham maddesi olan protein içeriği yüksek olan soya ve mısır gibi ana hammaddeleri dışarıdan ithal ediyoruz. Buda döviz yükseldiği zaman otomatik olarak yem fiyatlarını yükseltiyor. Biz kendi üretimimizi kendimiz yapmak zorundayız. Yaykın köyüne baktığımızda 122 adet büyükbaş, 52 adet küçükbaş işletmesi olduğunu görüyoruz. Bu denli hayvancılığın yapıldığı Yaykın köyünde yem girdi maliyetlerini biz en aza indirmemiz lazım. İl Müdürlüğü olarak bir proje üzerinde çalışıyoruz. Trinova (Süt Otu) yetiştiriciliğini yaygınlaştırma projesi. Biz bu bitkiyi son iki yıldır bazı köylerimizde denedik. Ve üreticilerimizin çok memnun olduğunu gördük. Bu sene inşallah Yaykın köyünde bu bitkinin üretimini gerçekleştireceğiz. Trinova bitkisini burada yaygınlaştırıp sizin yem girdi maliyetlerinizi en aza düşürmenizi hedefliyoruz.” dedi.
Konuşmanın ardından üreticilere “Tarım Sigortaları, Yem Bezeyesi, Trinova yetiştiriciliği, Hayvan Besleme ve Kısırlık” konularında teknik personel tarafından sunumlar yapıldı.
Toplantıya katılan çiftçi aileleri arasında, toplantı sırasında yapılan sunumlarla ilgili bir yarışma düzenlendi. Yarışmanın ardından dereceye giren ve yarışmaya katılan çiftçi ailelerine bir takım hediyelerin verilmesinin ardından toplantı sona erdi.
yaykın
eğitim
üretim
çiftçi