Bursa’da açılan Uygulamalı Çiftçi Okulunda verilen mesleki eğitimler çiftçilere istihdam kapılarını açıyor.
Haber: Bursa İl Enformasyon
Fotoğraf: Orhan KAĞITÇI
“Duvarsız Okul” açıldı, çiftçiler yeni mesleklerle tanıştı.
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çiftçilere istihdam sağlayacak önemli bir projeye imza attı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliğinde ülkemizde uygulamaya başladığı Uygulamalı Çiftçi Okulları sisteminin amacı tarımda istihdamı artırmak, kalifiye eleman açığını kapatmak.
Avrupa Birliği tarafından fonlanan "Sosyoekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi ve Geçim Sağlama İmkanlarının Yaratılması Aracılığıyla Türkiye'de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ile Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Geliştirilmesi" projesi kapsamında hayata geçirilen Uygulamalı Çiftçi Okulu'nun Bursa sınıflarında unlu mamüller ve zeytin yetiştiriciliği eğitimleri verilecek.
'Duvarsız Okul' olarak da tanımlanan projenin açılış töreninde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, projede eğitimin yanı sıra entegrasyon, arkadaşlık ve yakın ilişkiler kurma gibi konuları geliştirmek için de çaba gösterildiğini belirtti.
FAO ile yapılan iş birliğinin önemini vurgulayan Aygül, “Yürüttüğümüz proje de üç farklı uygulama eğitimi olacak; mesleki eğitimler, uygulamalı çiftçi okulları ve mevsimlik iş ve tarımsal destek beceri programı. FAO ortaklığında, özel sektör ve kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilikleriyle yapılan toplantılar ve çalışmalar var. Bu görüşmelerin ardından 8 adet mesleki eğitim konusu belirlendi. Bunların ilkini belki de diğer illere göre ilk kez 19 Ağustos'ta başlattık. Ambalajlama ve Paketleme I-II kurslarmız başarılı bir şekilde sonuçladı. Bugün o kursumuzun sertifikalarını da dağıtacağız.'' dedi.
Proje ile özellikle kadın istihdamına katkı sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, “Bursa'da aynı zamanda Japon fonuyla yürüttüğümüz özellikle kadınlarımızın güçlendirilmesine, kadın istihdamının tarımda ve kırsalda artırılmasına yönelik de başka bir proje de uyguluyoruz. Sonuçta nihai amacımız Tarım ve Orman Bakanlığı ile iş birliği çerçevesinde Türkiye'deki tarımsal üretimi daha ileri bir noktaya getirebilmek. Tarımsal istihdamı güçlendirmek için Çiftçi Okulları bizim için en önemli araç. Çünkü çiftçi aslında bilgiyi tarım il müdürlüğü personellerinden olduğu kadar sahada birbiriyle paylaşarak da öğreniyor. İşte bu duvarsız okullarda aslında siz kendi deneyimlerinizi diğer çiftçi arkadaşlara aktaracaksınız.” şeklinde konuştu.
Uygulamalı Çiftçi Okullarının Bursa sınıflarında narenciye üretiminden hayvancılığa, unlu mamullerden fıstık ve domates üreticiliğine kadar 17 başlıkta eğitimler verilecek. Bütün dersler tarlalarda bizzat konunun uzmanları tarafından uygulamalı olarak yapılacak. Katılımcılara meslek eğitimlerinin yanında, cinsiyet eşitliği, yeni tarım teknikleri, akıllı ve iyi tarım uygulamaları gibi konularda eğitimlerin verilmesi de planlanıyor. 75 faydalanıcının 6 ay süreli eğitim alacağı okullarda tarımsal eğitimin yanı sıra kültürel uyum ve istihdam oluşturulması hedefleniyor.
bursa
uygulamalı çiftçi okulu
istihdam
eğitim
tarım ve orman
fao
Hamit Aygül