Nesli tükenmekte olan caretta carettaların yumurtlama dönemi, gece görüş özellikli kameralarla takip edilecek.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta caretta kaplumbağalarının yumurtlama dönemi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü tarafından gece görüş özellikli kameralarla takip edilecek.
100 milyon yılı aşkın süredir yeryüzünde oldukları düşünülen ve sayıları giderek azalan caretta carettaların sahile yumurta bırakma anlarının 21 kamerayla izleneceği belirtildi.
ODTÜ Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kıdeyş, kaplumbağaların sahillere gelerek üremek üzere yumurta bırakmalarının uzmanlar tarafından araştırıldığını, kendilerinin de buna katkı sağladığını söyledi.
Kıdeyş, Enstitü olarak "Deniz kaplumbağalarının ekolojik öneminin belirlenmesi" projesi kapsamında enstitüye ait bin 200 metrelik sahilde deniz kaplumbağalarının üremesi ve yavru kaplumbağaların denizle buluşturulması çalışmaları yaptıklarını belirtti.
Üremek üzere sahile çıkan deniz kaplumbağalarını araştıran ekibin işini kolaylaştırmak amacıyla sahile gece görüş özelliği olan 21 kamera yerleştirildiğini ifade eden Kıdeyş, enstitü sahiline çıkan deniz kaplumbağalarını kameralarla takip ettiklerini söyledi.
Geçen yılla kıyaslandığında yumurta bırakmak için sahile çıkan caretta caretta sayısında artış olduğuna dikkati çeken Kıydeş, "Geçen yıl sahile 30 kaplumbağa çıkış yaparken bu yıl bu sayı 80'e çıktı. Bunlardan 50 tanesinin yumurta bırakması bizim için büyük bir mutluluk oldu. Deniz kaplumbağalarının sayısının artırılması ve korunması için elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğiz" dedi.
Projeyi gelecek yılda sürdürmeyi planladıklarını vurgulayan Kıydeş, halka çağrı yaparak gönüllü sayısını artırmayı hedeflediklerini belirtti.
Projesi Sorumlusu Sinem Cihan ise caretta carettaların kargalar ve martılar başta olmak üzere yırtıcı kuşlardan korunmak için sahile geceleri yumurta bıraktığını belirterek, gece görüşlü kameraların önemini anlattı.