Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı desteği ile Çankırı İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi" programının Proje Pazarı ve Sertifika Dağıtım Töreni düzenlendi.
Törene Çankırı Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Çakır’ın yanı sıra Vali Vahdettin Özcan, ilçe kaymakamları, Bakanlık temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi Tanıtım Sinevizyon gösterisinin ardından, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Osman Çakır bir konuşma yaptı. Çakır, yapılan eğitimlerle hâlihazırdaki kadın girişimcileri ön plana çıkarmayı, girişimciliğe özendirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Kadın Çiftçiler adına konuşan Kezban Çiçek ise Türkiye genelinde 8 pilot il arasına girmiş olmaktan dolayı gururlu olduklarını ifade etti. Çiçek, “Ülkemizde ve özellikle bizim şehrimizde kadına verilen değerin gittikçe arttığını görmek umut verici.” diye konuştu.
Törende bağımsız jüri üyelerine plaket verilmesinin ardından yapılan değerlendirme sonunda "Dağdan Gelen Sağlık Alıç Sirkesi " başlıklı projesiyle Yapraklı ilçesinden yarışmaya katılan Leyla Topcu birinci oldu.
"Saanenin Sütü, Çankırı’nın Tuzu, Rakibim Anne Sütü" projesi ile Çerkeş ilçesinden Arife Işık ikinci, “Testiden Gelen Lezzet” projesi ile Merkez ilçeden Yurdagül Özcan üçüncü oldu.
Birinciliği kazanan proje Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca düzenlenecek olan ve 8 ilin yarışacağı proje yarışmasında Çankırı’yı temsil edecek. Bu yarışmada birinciliği elde eden proje ise desteklenerek hayata geçirilecek.
Bu yıl dördüncüsü Çankırı İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan “Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi” programının amacı tarımın her alanında eğitim çalışmalarına önem vermek. Programla üretici ve girişimci ruha sahip kadınları bilgilendirmek, uygulanabilir projelerin hayata geçirilmesinde etkinliklerini artırarak tarımda kadın girişimciliğinin en üst seviyeye çıkarılması hedefleniyor.
Türkiye çapında yaygınlaştırılması düşünülen program şu an Çankırı, Balıkesir, Gaziantep, Kırklareli, Konya, Malatya, Muğla ve Zonguldak illerinde gerçekleştiriliyor.
Tarımın değişik alanlarında faaliyet gösteren, yenilikçi, kaynakları etkin-verimli ve sürdürülebilir kullanan, bulunduğu çevreye öncülük eden rol model olabilecek kadın çiftçiler tarafından hazırlanan projelerin kadın çiftçilerimizin hayatına farkındalık ve ivme kazandırması, kırsalda kadın istihdamına katkıda bulunması ile tarımda başarılı kadın girişimcilerin sayısının artması açısından oldukça önem taşıyor.
"Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi" programı kapsamında Çankırı’da KOSGEB işbirliği ile istihdama yönelik sertifikalı 70 saat 10 gün süreli uygulamalı girişimcilik eğitimleri verildi. Söz konusu eğitimde Merkez ve 4 ilçeden 51 kadın çiftçi eğitim alarak farklı ve özgün projeler hazırladı.
Bu çalışma kapsamında eğitim alan kadınlar tarafından hazırlanan projelerin, Proje Pazarında sergilenerek Özel Sektör, STK'lar, KOSGEB ve Kalkınma Ajansları gibi kurumlar tarafından destek bulması amaçlanıyor.