Çankırı'da İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce tarım sigortalarının öneminin konuşulduğu ''TARSİM'' bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Haber: Çankırı İl Enformasyon
Çankırı’nın Yapraklı ilçesinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce organize edilen İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün ev sahipliğini yaptığı TARSİM eğitim toplantısı gerçekleştirildi. Eğitim toplantısına İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü ve Şube Müdürlüğü personelleri ile TARSİM Ankara Bölge Müdür Yardımcısı Hanifi Can, Yapraklı İlçe Müdürlüğü personelleri ve Yapraklı ilçesi Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü, Ziraat Odası Başkanı ve üreticiler katıldı.
Toplantının açılış konuşması yapan Yapraklı İlçe Müdürü Kamil Bilgi, tarım sigortalarının önemi hakkında üreticilere kısa bir konuşma yaptı.
TARSİM Ankara Bölge Müdür Yardımcısı Hanifi Can da toplantıda Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sisteminin işleyişi, branşlar ve teminatlar hakkında bir konuşma yaptı. Tarım Sigortaları Kanununun uygulamalarının çıktığı 2005 yılından beri sigortalanan bitkisel ürün ve hayvan sigorta poliçe sayısının her yıl artış gösterdiğini belirten Can, üreticilerin olası bir doğal afetten etkilenmeleri durumunda tarım sigortası yasasından yararlanarak zararlarını en aza indirmeleri için yüzde 50’si devlet tarafından karşılanan tarım sigortasını yaptırmaları gerektiğini vurguladı.
Yıllar içerisinde risklerin çiftçiler ve sivil toplum kuruluşlarının istekleri doğrultusunda genişletildiğini belirten Hanifi Can, 2017 yılında ilk defa uygulamaya başlanan ilçe bazlı kuraklık verim sigortası ve büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda hırsızlık riski sigortasına geçildiğini belirtti.
2017 Yılı TARSİM uygulamalarında buğdayda ülke genelinde ilk defa İlçe bazlı kuraklık verim uygulamasına geçildi. Kuru tarım alanında yapılan buğday ürününde kuraklık, don, sıcak rüzgâr, sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış riskinden kaynaklanan verim azalışları kapsam altına alındı. İlçe bazlı kuraklık verim sigortasından yararlanılması için şahıs ya da parsel bazında değil tüm ilçe genelinin en az yüzde 30 zarar görmesi gerekiyor. Son poliçe kabul tarihi ise 21 Şubat.