Çankırı'da patates hasadı tarla günü

17 October Monday, 2016
Çankırı'nın patatesiyle ünlü ilçesi Yapraklı'da patates hasadı tarla günü düzenlendi.
Çankırı'da patates hasadı tarla günü

Çankırı’nın en az gübre ve ilaçla yetiştirilen ürünü olma özelliğine sahip patatesin hasat dönemi başladı. Yapraklı ilçesinde patates hasat günü düzenlendi.

Ali Haznedar’ın tarlasında düzenlenen tarla gününe Vali Yardımcısı Vekili ve Korgun Kaymakamı Erkan Savar, Yapraklı İlçe Kaymakamı Yakup Ömeroğlu, Çerkeş Kaymakamı Cengiz Ünsal, Kızılırmak Kaymakamı Halil İbrahim Demirçin, Kurşunlu Kaymakamı Hasan Hüseyin Eryiğit, Şabanözü Kaymakamı Cevdet Bakkal, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Çakır, Yapraklı Belediye Başkanı Ali Hasekioğlu, Yapraklı ilçesi kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, Çankırı Ziraat Odası Başkan Vekili Zeynel Çelik, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Tamer, İl Müdür yardımcıları, şube müdürleri, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personeli, patates üreticileri ve çiftçiler katıldı.

Düzenlenen programda açılış konuşmasını yapan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kamil Bilgi, “Patates ucuz ve her yerde bulunabilen bir gıda maddesi. Gerek ülkemizde, gerekse dünyada insanlığın beslenmesi açısından en fazla gelecek vaat eden bitkilerden birisi. Özellikle geri kalmış, yetersiz ve dengesiz beslenen ülkelerde değerli bir besin kaynağı.” dedi.

Bilgi Çankırı’nın ilçelerinde 2016 yılında İl Özel İdare destekli, proje değeri 99 bin 450 TL olan "Patates Üretimini Geliştirme Projeşİ" kapsamında Yapraklı ilçesinde 20 çiftçiye 27 ton, Orta ilçesinde 47 çiftçiye 20 ton, Korgun ilçesinde 8 çiftçiye 2 ton, il merkezinde 10 çiftçiye 2 ton olmak üzere toplamda 85 çiftçiye 51 ton patates tohumluğu dağıtıldığını belirtti.

Kamil Bilgi Çankırı’da 2016 yılında toplam patates ekim alanı 2 bin 405 dekar olduğunu, Yapraklı'da Merkez, Sazcağız ve Yüklü köylerinde toplam 350 dekar alanda patates ekimi yapıldığını vurguladı. Bilgi, 2016 yılında Çankırı’nın patates üretim miktarının ise yıllık 5 bin 422 ton, dekara ortalama verim 2 bin 254 kilogram iken Yapraklı ilçesinde yıllık üretim miktarının bin 085 ton, dekara ortalama verim miktarının ise 3 bin 100 kilogram olduğunu kaydetti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Çakır ise yaptığı açıklamada Çankırı’da yaklaşık 2 bin 500 dekarlık alanda patates ekimi yapıldığını ve iki bin üç bin kilogram verim alındığını ifade etti.

Son istatistiklere göre Yapraklı ilçesinde yaklaşık 400 dekarlık alanda patates ekildiğini belirten Çakır, “Neden Patates Yapraklı’da diyoruz. Son yıllarda Yapraklı’da özellikle 3 yıl önceki patatesin fiyat yüksekliğiyle birlikte çiftçilerimizde patatese yönelme talebi oldu. Ayrıca sulu tarıma geçişle birlikte bölgede alternatif gelir kaynağı açısından değerlendirme yapıldı. Yine İlçemizin iklimi açısından bir sıkıntı olmaması nedeniyle İlçemize patatesi ilçeye yaygınlaştırmaya gayret ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Osman Çakır Yapraklı’da yetişen patatesin bölgenin en az gübre ve ilaçla yetiştirilen ürünü olduğunu ve ilçenin patates yetiştiriciliğine yeni açılması ve yüksek bölge olması nedeniyle hastalıklar açısından üreticiler için avantajlı bir bölge olduğunu kaydetti.

Patates üreticisi Abdullah Bekir ise konuşmasında “Sayın konuklarımız daha önceleri zor şartlarda kendi imkânlarımızla yoğun emek, işçilikle dar alanda patates üretimi yapıyorduk ancak son yıllarda Bakanlığımızın İl ve İlçe Müdürlüklerimizin destekleri ve teşvikleri ile ekim ve söküm makinaları ile işimiz kolaylaştı. Ayrıca sertifikalı tohum ile de kaliteli üretim ve verim artışı oldu. İl Müdürlüğümüzden bizlere tohum desteği noktasında yardımcı olmalarını bekler herkese teşekkür ederim.” dedi.

Konuşmaların ardından demonstrasyon sahasında patates hasadı yapıldı.