Çam balı hasadı başladı

25 September Thursday, 2014
Muğla ve ilçelerinde çam ormanlarında Basra böceği vasıtasıyla gerçekleştirilen çam balı üretiminde hasat dönemi başladı.
Çam balı hasadı başladı

Türkiye'nin çam balı üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Muğla'da bu yılki ilk hasat döneminde alınan çam balı, üreticileri mutlu etmese de önümüzdeki aylarda yapılacak hasatla üretimin artması bekleniyor.

                                                                  

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği İkinci Başkanı ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünya çam balı üretiminin yüzde 90'ını karşıladığını, Türkiye çam balı üretiminin de yaklaşık yüzde 80'inin Muğla'da yapıldığını söyledi.

 

İl genelinde 5 bin 800 ailenin geçimini arıcılıkla sağladığını, bunların dışında 3 bin ailenin de Muğla'da konakladığını anlatan Şahin, Türkiye kovan sayısının yüzde 19'unun da Muğla'da bulunduğunu kaydetti.

 

Bu yılki bal üretiminin iyi başlamadığına işaret eden Şahin, "Arı ve kovanların yoğun olduğu bölgelerde maalesef bal üretimi düşük. Ülkemizde bu yıl kuraklık kendini gösterse de geçen yılki seviyeyi yakalayacağımızı ümit ediyorum" dedi.

 

Yoğun arı kolonisi nedeniyle üreticilerin yeterli bal alamadıklarına dikkati çeken Şahin, şöyle devam etti:

 

"Ama bugünlerde bölgeye dışarıdan gelen arıcılarımızın önümüzdeki aylarda daha iyi bal hasadı yapacaklarını söyleyebilirim. Çiçek balında bir düşüş var ama çam balında bu düşüş olmayacak. Geçen yıl yaklaşık 20 bin ton çam balı üretimi yapılmıştı. Bu yıl da hava şartlarının istediğimiz seviyede gitmesiyle geçen yılki rakamları yakalayacağımızı düşünüyorum. Üreticilerimiz kasım sonuna kadar hasada devam edecek."

 

Şahin, arıcıların en büyük kanayan yarasının ürettikleri organik baldan hak ettikleri değeri alamamaları olduğunu ifade ederek, Muğla’nın yüzde 68'inin ormanlarla kaplı bir bölge olduğunu ve organik arıcılığın temelinin atılıyor olmasına rağmen üreticilerin henüz hak ettiklerini alamadıklarını kaydeti. Şahin“Geçen yıla göre boş tenekede yüzde 15, şekerde yüzde 21, mazotta yüzde 10,8'lik artış var. Bal ise bu yıl da geçen yıl olduğu gibi tenekesi 180-190 liradan satılacak" diye konuştu.

 

Böyle bir arıcılık modelinde üreticilerin ayakta durmasının mümkün olmadığını vurgulayan Şahin, çam balının tenekesinin 220 lira satılması gerektiğini düşündüğünü, bundan aşağıya bir fiyata pazara girilmesinin zarar anlamına geldiğini söyledi.

 

Menteşe ilçesinde 500 kovan ile çam balı üretimi yapan Seyfi Tuncel, bölgede hasat döneminin iyi başlamadığını belirtti.