Bursa’da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü ile BUSİAD Gıda Uzmanlık Grubu bir araya geldi, Bursa’nın ilk Zootekni Çalıştayını gerçekleşti.
Haber: Bursa İl Enformasyon
Kamera :Bilgin ÇALIŞKAN
Fotoğraf :Orhan KAĞITÇI
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü işbirliği ile BUSİAD Gıda Uzmanlık Grubunun ev sahipliğinde, Bursa ilinde ilk kez Zootekni Çalıştayı gerçekleştirildi.
Çalıştaya, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hacı Dursun Yıldız, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Bilgili, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, çok sayıda akademisyen, teknik personel ve üretici katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hacı Dursun YILDIZ, çalıştayda Bursa’nın hayvancılığıyla ilgili detaylı teknik bilgi verdi.
Yıldız, “Bursa Hayvancılığının Türkiye hayvancılığı içerisindeki yerine baktığımızda Büyükbaş hayvan sayısında 30. Küçükbaş hayvan sayısında 36. Manda sayısında 23. Tavuk sayışımda 12 ve yumurtacılıkta 5. Sırada yer almaktadır. İşletmelerin büyük çoğunluğu küçük ve orta kapasitede aile işletmeleri olup % 90 lik kısmı teşkil eder .İlimizde Büyükbaş hayvan varlığı içerisinde kültür ve kültür melezi oranı % 96 gibi çok yüksek bir seviyededir. En çok 6-10 büyükbaş kapasiteye sahip işletme mevcut olup sayısı yaklaşık 2900 işletmedir. İşletme başına düşen ortalama hayvan sayısı 7.6 adettir. Hayvancılık işletmelerinin en fazla bulunduğu yerler Mustafakemalpaşa, Karacabey, Yenişehir, İnegöl İlçeleridir. Bursa İli Türkiye’deki toplam hayvan varlığının yaklaşık % 1,2 (büyükbaş ve küçükbaş), % 4 (broiler /yumurtacı kanatlı), % 1.1 Arılı Kovan varlığını bünyesinde barındırır” dedi.
Bursa’da ilk kez düzenlenen çalıştayda, 7 konu başlığı altında çalışma grupları oluşturuldu. Grupların sunumuyla çalıştay sona erdi.
bursa
tarım
orman
hayvancılık
busiad