Bursa’da pilot süt işleme tesisi ve kimlik belirleme, alerjen laboratuvarı açıldı. Türkiye’nin kültür gen bankasında yapılan açılışı yapılan tesis ile süt ve süt ürünlerinin güvenli bir şekilde geleceğe taşınması amaçlanıyor.
Haber: Bursa İl Enformasyon
Kamera :Bilgin ÇALIŞKAN
Fotoğraf :Orhan KAĞITÇI
Bursa’da pilot süt işleme tesisi ve kimlik belirleme, alerjen laboratuvarı açıldı.
Açılış Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’ne bağlı Türkiye’nin ilk ulusal gıda starter kültür gen bankasında gerçekleştirildi. Açılışta Bursa Vali Yardımcısı Abidin Ünsal, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan, Bursa İl Tarım e Orman Müdürü Hamit Aygül başta olmak üzere pek çok misafir ağırlandı.
Vali Yardımcısı Ünsal “Türkiye’nin son yıllarda yaptığı en önemli tesislerinden çünkü geleceğimiz de en önemli konu gıda olacak. Kaybolmaya yüz tutmuş süt genlerinin, yoğurt mayalarının güncellenip saklanması çok önemlidir.” dedi.
Açılışta ayrıca “Süt Ürünleri- Gen Kaynaklarımızı Geleceğe Taşıyoruz” başlıklı bir panelde düzenlendi. Panelde süt ürünlerinin geleciği konuşuldu.
Bursa İl Tarım e Orman Müdürü Hamit Aygül “İlimiz, süt endüstrisi yönünden gelişmiş olup, çiğ süt ve süt ürünleri alanında faaliyet gösteren işletme onay belgesine sahip 279 adet işletmemiz mevcuttur. Bu işletmelerde yıllık olarak 815 bin ton süt işlenmektedir. İlimizden 2018 yılında 19.434 ton süt ürünü ihraç edilerek, 47 milyon dolar gelir elde edilmiştir. Bunun devamlılığını sağlamak ilimiz için önemlidir.” ifadelerini kullandı.
Açılışın ardından protokol üyeleri tesisi dolaştı.