Bursa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Ceylan yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde, kurban pazarlarında ve kesim yerlerinde denetlemelerde bulunarak yetiştiricilerin sorunlarını dinledi. Ceylan, hayvan sağlığı ve satış hizmetleri ile ilgili alınan önlemleri yerinde inceledi.
6 Eylül Salı günü gerçekleşen denetimlere, İl Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Şenyürek, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Yakup Sağlık, Yıldırım İlçe Müdürü Abdurrahman Akbulut ve il ve ilçe sağlık personelleri eşlik etti.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Ceylan yaptığı açıklamada "Vatandaşların kurban ile ilgili dini vecibelerini doğru bir şekilde yerine getirebilmeleri için İl Müdürlüğünce hazırlanan "Kurban Rehberi"nden faydalanabileceklerini belirtti.
Ceylan ayrıca "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün web sayfasında "http://www.tarim.gov.tr/GKGM/Duyuru/213/Kurbanlik-Hayvan-Sevklerinde-Alimlarinda-Ve-Kesimlerinde-Dikkat-Edilecek-Hususlar" linkinden de kurbanlık hayvan sevklerinde, alımlarında ve kesimlerinde dikkat edilecek hususlar ile ilgili her türlü bilgiye ulaşılabilir." dedi.
İl Müdürü Ömer Ceylan açıklamalarının devamında, Bursa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak kurban bayramı nedeniyle, il genelindeki hayvan hareketlerinin yoğunlaştığı günlerin bir ay öncesinde hayvan pazarlarının temizlik ve dezenfeksiyonu konusunda İlgili belediyeler ve hayvan pazarı işletmecileri ile koordineli bir şekilde çalıştıklarını kaydetti.
Ceylan şunları söyledi:
"Pazarlardaki temizlik ve dezenfeksiyon hususlarında önlem alınmakta, gelen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların il ve ilçe müdürlükleri veteriner hekimleri ve ilçe belediye veteriner hekimlerinin kontrolünde hayvan pazarlarına alınıp, kesim yapılacağı ana kadar kontrolleri aralıksız devam etmektedir. Gelen hayvanların pazar kontrollerinde veteriner sağlık raporlarına ve pasaportları ile küçükbaş hayvanlarda nakil belgelerine bakılmakta özellikle yurdumuz ekonomisinde önemli bir kayıp olan şap hastalığı ve LSD hastalıkları yönünden muayeneleri yapılmaktadır."
Kurbanlık hayvan alımlarında dikkat edilecek hususlar nelerdir?
İl Müdürü Ömer Ceylan kurbanlık hayvan seçiminde vatandaşların dikkat etmesi gereken ayrıntılar hakkında da bilgi verdi. Ceylan, "Veteriner sağlık raporu ile büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaş hayvanlar için nakil belgesi olmayan, küpesi bulunmayan, çok zayıf olan, gebe olan, yeni doğum yapmış olan, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, kılları karışık ve mat halde olan, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, salya ve gözde akıntısı bulunan, pis kokulu ishali olan, öksürük, nefes darlığı, pis kokulu burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan, yara, şişlik ve ödemi olan, hayvanların kurban olarak satın alınmaması gerekmektedir." dedi.
İl Müdürü Ömer Ceylan konuşmasının son bölümünde kurban pazarlarının hastalıklar yönünden kontrollerinin bayram sonuna kadar devam edeceğini belirterek, bütün vatandaşlarımızın bayramı sağlık, huzur ve güven içerisinde geçirmelerini diledi.