Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz balıkçılıkla ilgili bilinmesi gereken konuları Web Tarım TV’ye konuştu. Türkyılmaz, avcılıkla ilgili mevzuat ve denetimler konusunda önemli açıklamalarda bulunurken, bu yıl balığın bol olduğunu da söyledi.
Haber: Cem BAYAN
Kamera: Altay TÜRÜNG
Fotoğraf: Mehmet OĞUZ
1 Eylülden itibaren açılan avcılık sezonu ile vatandaşlar sofralarında daha fazla balığa yer vermeye başladılar. Her sene olduğu gibi hangi balığın bol, avlanabilir balıklar neler, denetimler nasıl yapılıyor gibi konular vatandaşın gündeminde.
“Balık bu yıl bol”
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz bu soruları Web Tarım TV’ye yanıtladı. Turgay Türkyılmaz, ilk tespitlere göre balık miktarındaki artışa dikkat çekerek “Sezonun açılışıyla vatandaşlarımız umarım bol balık yiyecek. Avlanan balık miktarı yıllara göre değişebilir. Bir ayda neredeyse geçen yılla yakın palamut yakalandı. Bol miktarda palamut avlanıyor şu sıralar. Ön araştırmalara göre hamside de palamut gibi bolluk yaşanacak.” ifadelerini kullandı.
“Balıkçılar en iyi ve tecrübeli reislere sahip”
Türkyılmaz avcılık kurallarının mevzuatla belirlendiğini vurgulayarak “avlanabilir balıkların ne olduğu konusunda rutin çalışmalarımız var. Biz avlanacak balıkların nerelerde, boyutları gibi önümüzdeki nesiller için bir tebliğ yayınlıyoruz. Amatör avcılık hariç tüm ticari avcılıkta geçerli bir tebliğ ve 4 yılda ya da güncel hali resmi gazetede yayımlıyoruz. Hepimizin bildiği hamside avlanma boyu en az 9 santimetre. İstisnalar hariç bu boydan daha küçüklerin avlanmasına izin vermiyoruz. Sardalye, istavrit gibi bütün türlerde boy uygulaması var. Derinlik, kıyıdan uzaklık, av araçları avlanma yapılan yerler de bu tebliğ ile belirleniyor. Sektör bu tebliği uygularsa bir sıkıntı çıkmaz. Ayrıca balıkçı reislerimiz gururla söyleyebilirim ki en iyi ve tecrübeli balıkçılardır.” dedi.
“Kaynakları korumak için teknolojiyi koruyoruz”
Türkyılmaz denetimlerin avlanma yerinden son satışa kadar her safhada yapıldığını söyledi ve ekledi: “Su ürünlerindeki avcılık kapsamındaki birinci derecede sorumluluk Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bizde. Cezalarımız para cezasından tekneye el koymaya kadar gidiyor. Sahada sahil güvenlik, jandarma ve polisle birlikte çalışıyoruz ki kanunda muhtarlar ve orman muhafaza memurları dahi ceza kesebilir. Sahil güvenlik teknelerinde ekiplerimizde görev alıyor. Sadece denizde de değil. Balıkçı halinde, yol tezgâhlarında, işleme tesislerinde, perakende satış yerlerinde her türlü alanda tebliğ kapsamında denetim mekanizması kuruldu. Uydular ile balıkçı gemilerini genel müdürlüğümüzün içerisindeki merkezden takip ediyoruz ve verileri il müdürlükleri ile sahil güvenlikle paylaşıyoruz. 2017’de yaklaşık 95 bin denetim yapıldı. Bin 700 ton balığa yasa dışı avcılıktan dolayı el konuldu ve 10 milyon TL para ceza uygulandı. Aynı zamanda da el konulan gemi sayısı da 14 adettir. Devlet iyi niyetli balıkçıları korur ancak kurallara uymayanlara yaptırımını yapar. Doğal kaynaklar sınırsız değil. Bu kaynakları korumak için her türlü teknolojik şartları kullanıyoruz.”