Biyolojik Mücadele İçin Faydalı Böcek Üretiyorlar

17 December Wednesday, 2014
Ürünlerdeki kimyasal ilaç kalıntıları nedeniyle ortaya çıkan pestisitleri en aza indirecek çalışma Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden geldi. Biyolojik mücadele için üretilen faydalı böcekler yurtdışına ürün ihracatını da olumlu etkileyecek.
Biyolojik Mücadele İçin Faydalı Böcek Üretiyorlar

Komşu ülkelere ve Avrupa Birliği’ne ürün ihracatında bulunuluyor. Ancak ihracat işlemleri sırasında ürünlerde zararlı böcekler için kullanılan kimyasal ilaçlar nedeniyle ortaya çıkan pestisitler üreticiler için sorun oluşturuyor. İşte bu sorunu en aza indirecek çalışmayı Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma bölümü hocaları yaptı; zararlı böcekleri yok eden faydalı tür olarak adlandırılan parazitoid böcekleri yetiştirmeye başladı.

Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi ve proje sorumlusu Prof. Dr. Cem Özkan çalışmalarının 40 yıla kadar dayandığını şu an gençlerle birlikte bu işi götürmek istediklerini ifade etti.

Prof. Özkan hedeflerinin büyük olduğunun altını çizerek, Eskiden sadece ilaca tarım ilacına bağlıydık son yıllarda uluslararası firmalar böcek üreten firmalar Türkiye’ye girmiş durumda bu gün özellikle güney bölgelerimizde 15000 dönümlük sera alanlarında bu biyolojik mücadele uygulamaları başarı ile gerçekleştiriliyor fakat bu ürünler dışarıdan geliyor yani şunu söylemek istiyorum eskiden biz ilaça bağımlıydık şu anda ilaçla birlikte böceklere bağımlı olmak durumunda kaldık artık bu bağımlılığı tersine çevirmek istiyoruz. Kendi ihtiyacımızı kendimiz karşılamak hatta bunları Avrupa ülkelerinden daha ucuza üreterek bu faydalı böcekleri bunları Avrupa’ya satışı için gerekli ar-ge çalışmaları yapmak istiyoruz çok da iddialıyız. Ya şu anda ihraç ithal ettiğimiz faydalı böceklerin parasal değeri 10 milyon dolar civarında ama bu her yıl talep arttığı için artacak biz bunu tersine çevirmeyi öncelikle bu paranın ülkemizde kalması daha sonra da bunu daha fazla üreterek o teknolojiye ulaşarak bunu yurt dışına satmayı hedefliyoruz“ dedi.

Proje yürütücülerinden Araştırma Görevlisi Miray Durlu Külbaş ise projeyle ilgili olarak, “Projemizin amacı günlük 10000 adet Bracon hebetor isimli parazitoid böcek üretmek ve akabinde de bunu kurutulmuş incirler üzerinde salınımın gerçekleştirmek. Biliyorsunuz incir ihracatında kalıntı önemli bir problem bu da gıda güvenliği açısında önemli bir sorun teşkil ediyor ihraç ettiğimiz incirlerde biz bu düşünce ile yola çıktık incir güvesinin biyolojik mücadelesinde her hangi bir kalıntı problemi yaratmadan incir güvesi sorununu ortadan kaltırmaya yönelik bir proje başlattık Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı desteğiyle 3 senelik bir proje bu kapsamda bakanlıktan 150 bin TL bir destek aldık. Bu kapsamda ürünümüzün prastoik böceğimizin ticarileşmesi yönünde gerekli arde çalışmalarını gerçekleştireceğiz Akabinde de pazarlama işlemlerini gerçekleştirerek ürünümüzü üreticilerle buluşturmak istiyoruz” diye konuştu.