Bitki çaylarını kullanırken dikkat!

20 January Monday, 2014
Kış aylarında vatandaşların bazı hastalıklara yakalanmamak amacıyla "alternatif tıp" olarak tercih ettiği bitki çaylarını kullanırken bazı konulara dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.
Bitki çaylarını kullanırken dikkat!

Kış aylarında vatandaşların bazı hastalıklara yakalanmamak amacıyla "alternatif tıp" olarak tercih ettiği bitki çaylarını kullanırken bazı konulara dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, kış mevsiminde tüketilen bitki çaylarının hastalıklardan korunmak için etkili bir çözüm olduğunu söyledi. C vitamini içeren çayların yoğun olarak tüketilebileceğini dile getiren Usta, bunların başında yeşil çay, kuşburnu ve ekinezya çayının geldiğini ifade etti.

Bitki çaylarının doğal haliyle kullanılması gerektiğinin altını çizen Usta, fabrika sürecinden geçirilen ve karışıma uğrayan bitki çaylarında etkinin azalacağını dile getirdi. Usta, bitki çaylarını kullanırken dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, "Bazı ilaç ve bitki çayları için kullanılan 'yan etkisi yoktur' gibi söylemler, 'bitkilerden zarar gelmez' sözü kesinlikle yanlıştır. Unutulmamalıdır ki ilaçların bazıları da bitki kökenlidir ve ciddi yan etkileri vardır. Bu konuda en önemli etken ilaç ve bitkinin dozudur. Fazla kullanılması durumunda su bile zararlıdır. Çaylarda ideal olan, günde 3 bardak içmektir" diye konuştu.

Bir bitkinin herkese aynı etkiyi göstereceği gibi bir düşüncenin de yanlış olduğunu vurgulayan Usta, "Örneğin astıma iyi gelen bir bitki, her astım hastasına aynı etkiyi gösterecektir düşüncesi yanlıştır. Yaşlısı, genci, hamile olanı var. Bu konuda kesinlikle doktor tavsiyesi gerekmektedir" ifadesini kullandı.

Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu ise, kış aylarında en çok tüketilen içeceklerin başında bitki çaylarının geldiğini söyledi. Vatandaşların bitki çaylarına sadece kış mevsiminde değil, yazın da ihtiyaç duyabileceğini dile getiren Ağaoğlu, kahvehanelerde bitki çaylarının karışım olarak değil, doğal olarak kaynatılıp müşterilere sunulduğunu, doğal halin daha çok tercih edildiğini bildirdi.

Antalya'da 18 yıldır aktarlık yapan Halil Ecin de, müşterilerine ıhlamur, zencefil, adaçayı, havlucan, papatya, tarçın, elma kurusu, zerdeçal, hatmi çiçeği, kuşburnu, narçiçeği, zencefil gibi bitkilerin ve bunları kullanarak hazırladıkları karışımları sunduklarını anlattı.