Van\'ın Bahçesaray ilçesinde yaşayan Muhlis Orhan ve Erkan Hakan, çocukken hayalini kurdukları kuluçka makinesini 30 yıl sonra atık malzemeler kullanarak hayata geçirdi.
Van'ın Bahçesaray ilçesinde yaşayan Muhlis Orhan ve Erkan Hakan, çocukken hayalini kurdukları kuluçka makinesini 30 yıl sonra atık malzemeler kullanarak hayata geçirdi.
Bahçesaray ilçesinde öğretmenlik yapan Muhlis Orhan ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Erkan Hakan, 30 yıl önce hayallerini kurdukları kuluçka makinesini hurdalıktan topladıkları atık malzemelerle yaparak civciv üretti.
Muhlis Orhan, yaptığı açıklamada, Erkan Hakan ile çocukluk arkadaşı olduğunu ve 30 yıl önceki hayallerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Tavukların kuluçka sürecini hesapladıktan sonra atıl durumdaki malzemeleri bir araya getirdiklerini vurgulayan Orhan, köyde kuluçkaya yatırdığı tavuğun 16. günde yumurtaların üzerinden kalktığını gözlemlediğini, ardından da arkadaşı Erkan Hakan ile atıl durumda olan malzemeleri bir araya getirerek kuluçka makinesi yaptıklarını kaydetti.
Orhan, “Kuluçka makinesinden ilk civcivler çıktı. 30 yıl önce bunun hayalini kurardık ve zaman zaman böyle çocukluk projeleri üretirdik. Sonra aradan zaman geçti ben öğretmen oldum, Erkan ise bilgisayar mühendisi oldu. Bir gün bir araya geldik ve bu projeyi tekrar gündemimize aldık. Çalışmamızın örnek olmasını istedik. Topladığımız atıklardan makineyi yaptık ve ilk denemede başarılı olduk" diye konuştu.
Elektrik Kesintilerine Kızıp Elektrik Ürettiler
Yumurtaların kuluçkada olduğu dönemde çeşitli aksaklıklarla karşılaştıklarını anlatan Muhlis Orhan, en büyük sorunun ise ilçedeki elektrik kesintileri olduğunu dile getirdi.
Orhan, ilk denemelerinde her şey yolunda giderken elektrik kesintisi yaşandığına değinerek, "Yeterince enerji sağlanamadığı için civcivlerin bir kısmı ne yazık ki öldü. Tabii bunu yaşayınca çok kızdık ve enerji üretmek için arayışa başladık. İki tane hurdaya çıkmış güneş paneli ve akü bulduk. Bu malzemelerle de 10 saat kesintisiz enerji sağlayacak bir mekanizma kurduk. Elektrik sorunu da ortadan kalktığı için artık kapasiteyi artırmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
Çocuklara atık malzemeden insanlığa faydalı bir üretim sağlanabileceğini göstermek istediklerini vurgulayan Orhan, atık malzemelerden faydalı şeyler üretmenin mutluluğunu yaşadıklarını sözlerine ekledi.