Arılarda görülen 'varroa' bal üretimini düşürüyor

07 January Wednesday, 2015
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Arıcılık Geliştirme-Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Levent Aydın, arıların baş düşmanı olan varroa parazitiyle ilgili daha çok mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.
Arılarda görülen 'varroa' bal üretimini düşürüyor

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Arıcılık Geliştirme-Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Levent Aydın, "Üreticilerin arıların baş düşmanı olarak bilinen varroa parazitiyle ilgili daha çok mücadele vermesi gerekmekte" dedi.

Aydın, Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğünün düzenlediği "Varroa Paraziti ve Mücadele Yöntemleri" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Burada varroa paraziti hakkında katılımcılara bilgi veren Aydın, varroanın 1970'li yıllarda Türkiye'ye Trakya'dan girdiğini söyledi.

Halk arasında "arı biti" olarak bilinen varroanın arıları tehdit ettiğini belirten Aydın,"Varroayı aynen keneye benzetebiliriz. Arıların kanı ile besleniyor. Hem yavru hem de yetişkin arılara zarar verebiliyor. Aynı zamanda kenelerde olduğu gibi birçok virüsü de arılara bulaştırabiliyor. Bu virüsü kovan içerisine yayabiliyor" dedi.

Varroa parazitinin sadece Türkiye'de değil dünyada da sektörün en büyük hastalıklarının başında geldiğini vurgulayan Aydın, bunun için üreticilerin zamanında ve doğru ilaç kullanarak varroa ile mücadele etmesini önerdi.

Varroanın son yıllarda ciddi arı kayıplarına yol açtığına dikkati çeken Aydın, daha ciddi bir mücadele gerektiğini belirterek, "Ülkemizde arıcılık oldukça yaygın bir şekilde yapılmakta. Arıcılarımız bu noktada arıların baş düşmanı olarak bilinen varroa parazitiyle ilgili daha çok mücadele vermesi gerekmek. Zamanında yapılmayan mücadele arı kayıplarına yol açmakta. Bu da üretimimizi düşürmekte" ifadesini kullandı.

Aydın, varroanın bir kovanda arı kayıplarındaki oranının yüzde 60'lara kadar çıkabileceğini anlatarak, "Sektörümüzü en çok zorlayan hastalıkların başında gelen varroa tüm dünyada en çok para harcanan hastalıktır" diye konuştu.

Aydın, arıların varroasız şekilde bahara çıkmasının son derece önemli olduğunu, bunun üretime ciddi anlamda katkısının olacağını sözlerine ekledi.