Adıyaman'da 500 arı yetiştiricisinin bir araya gelerek kurduğu tesiste, paketlemeden pazarlamaya kadar bütün işlemler titizlikle yapılıyor.
Kırsal Kalkınma Programı ve İpekyolu Kalkınma Ajansının desteklediği proje kapsamında hazırlanan "Arı Ürünleri Paketleme ve Pazarlama, Üretim" çalışması, arı yetiştiricilerinin umudu oldu. Devletin hibelerle desteklediği projeyle Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliği'nin 500 üyesi, bin 200 metrekaresi kapalı, 3 bin 300 metrekare alanda fabrika kurdu.
"Balda sıfır glikoz"sloganıyla yola çıkan arı yetiştiricilerinin kurduğu tesislerde, balın dinlendirilmesi, kavanoza konulması ve paketleme işlemi titizlikle yapılıyor.
Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Öztürk, öncelikli hedeflerinin Adıyaman'ın kaliteli balını marka haline getirmek olduğunu söyledi. Kurdukları fabrikada işleyerek piyasaya sunulan "Altın Geven" balının raflarda yerini aldığını belirten Öztürk, üründe çeşitliliği artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Petek üretimine de başladıklarını anlatan Öztürk, "Markamızın alt yapısını oluşturmak adına petek ve kek üretim tesisimizi kurduk. Peteğimizi saf mumdan yapıyoruz. Her yönüyle organik petek üretiyoruz" dedi.
Saf baldan kek ürettiklerini de dile getiren Öztürk, arı yetiştiricilerinin ihtiyacını buradan karşıladığını vurguladı. Maddi sıkıntıdan dolayı laboratuvar kuramadıklarını belirten Öztürk, Adıyaman Üniversitesi'nin laboratuvarının da yetersiz kaldığını ifade etti.
Balın inceleme alanının birkaç parametre ile yapılmadığına işaret eden Öztürk, en az 20 parametrenin tahlilinin yapılması gerektiğinin altını çizdi. Öztürk, "Dünyaya gerçek balın ne olduğunu kanıtlamak için piyasaya girdik. Allah'ın izniyle Anzer balını yakalayacağız. Arı yetiştiricilerimize güveniyorum. Yeter ki altyapımızı oluşturalım. Adıyaman yılda 60 ton bal ile piyasaya girecek. Hedefimiz yurt dışına açılmak" diye konuştu.
Piyasaya sundukları balın kilogramının 100 lira olduğunu ancak tanıtım amacıyla şuan 40 liraya sattıklarını belirten Öztürk, ucuz olan balda arılar kolon başına 60 kilogram verim verirken, üyelerinin arılarının 15 kilogram verdiğini kaydetti.
Öztürk, devletin kendilerine faizsiz kredi vermesi durumunda Türkiye'nin bal ihtiyacını karşılayabileceklerini öne sürdü.