Antep fıstığı ağacı daha hızlı gelişecek

03 June Monday, 2013
Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nde, ağaçların daha erken verime ulaşmasını sağlamak amacıyla Antep fıstığının uygun besin ihtiyacı belirleniyor.
Antep fıstığı ağacı daha hızlı gelişecek

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nde yürütülen "Topraksız Ortamda Antepfıstığı Fidanlarının Mineral Besin İhtiyacının Belirlenmesi" çalışması ile Antep fıstığının uygun besin ihtiyacı belirlenerek ağaçların erken verime ulaşması amaçlanıyor.

İstasyona ait serada, Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Nevzat Aslan tarafından yürütülen çalışmayla, topraksız ortamda özel şartlarda yetiştirilen fidanların aşılama ve yetişme süreci hızlandırılmaya çalışılıyor.

Aslan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Laboratuvar ortamında hazırladığımız farklı dozlardaki besin solüsyonları ile Antep fıstığı fidanlarının uygun besin ihtiyacını belirlemeyi hedefliyoruz" dedi.

Antep fıstığı ağaçlarının ancak 20-25 yaşında tam verime ulaşabildiğine işaret eden Aslan, konuşmasını "Bahçe tesisinde aşılı Antep fıstığı fidanının kullanılması halinde ağaçların verime yatması 3-4 yıl erkene alınabilmektedir" şeklinde sürdürdü. Aslan, üretici şartlarında yeni tesis edilen susuz Antep fıstığı bahçesinden meyve alınmasının 10-15 yılı bulduğunu da sözlerine ekledi.

Topraksız Ortamda Fidan Yetiştiriciliği

Besin elementi dengesi dikkate alınmadan hazırlanan tüp karışımların, bazen besinler arası teşvik edici bazen de engelleyici etki ortaya çıkardığını belirten Aslan, buna bağlı olarak bitki gelişiminin zayıf kaldığını gözlemlediklerini dile getirdi.

Besin elementi dozunun belirlemesi için "topraksız ortam" kullanıldığını ifade eden Aslan, şöyle devam etti:

"Bu ortamda besin elementi içeriği tam olarak kontrol edilebilmektedir. Zaten topraksız ortamda domates, salatalık, biber, çilek gibi bitkiler yaygın olarak yetiştirilmektedir. Yürüttüğümüz çalışma ile Antep fıstığı fidan yetiştiriciliğinde bu sistemin çok rahat kullanılabileceğini gördük."