Antep fıstığı üreticinin yüzünü güldürdü

17 September Wednesday, 2014
Çiftçiler, ağustosun ortasında baklava yapımında kullanılan ve \'\'boz fıstık\'\' olarak bilinen ürünü, daha sonra da kırmızı kabuklu \"ben fıstığı\"nı hasat ediyor.
Antep fıstığı üreticinin yüzünü güldürdü

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli tarımsal ihraç ürünü arasında yer alan Antep fıstığı bu sene üreticilerin yüzünü güldürdü.

 Çiftçiler, ağustosun ortasında baklava yapımında kullanılan ve "boz fıstık" olarak bilinen ürünü, daha sonra da kırmızı kabuklu "ben fıstığı"nı hasat ediyor. Sabah fıstık bahçelerinin yolunu tutan işçiler, imece usulü çalışıyor.

Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürü Nevzat Aslan, bu yıl fıstık rekoltesinin geçen yıla göre iyi olduğunu söyledi.

İç tüketimi ve ihracatı karşılayacak kadar fıstığın temin edildiğine dikkati çeken Aslan, şunları söyledi:

"Rekolte 2012'de 150 bin ton, geçen yıl ise 50 bin tondu. Bu yıl 90 bin ton fıstık bekliyoruz. Üretim geçen yıla göre daha iyi. Mart ayında soğuk nedeniyle fıstık çiçekleri zarar gördü, eğer bu sorun yaşanmasaydı rekolte daha fazla olurdu. Gelecek sene afet olmazsa üretimin daha iyi olmasını bekliyoruz."

Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan da, ilçenin önemli gelir kaynaklarından fıstığın bu yıl üreticiyi mutlu ettiğini belirtti.

Geçen yıl 1 kilogram kuru kırmızı Antep fıstığını 9 ila 11 liradan satan çiftçinin bu sene ürününü 26 ile 27 liradan satışa sunduğunu aktaran Doğan, Bu fiyat da üreticilerimizin yüzünü güldürüyor" dedi.

Üreticilerden Hüseyin Üzüm ise, fıstığın zahmetli çalışmaların ardından hasat edildiğini ifade etti. Ürünün çok hassas olduğunu vurgulayan Üzüm, fıstığa yıl boyu bakım yaptıklarını vurguladı.