Antalya’da tarımın, çiftçi kadınların potansiyellerinin ve tarımsal üretimdeki etkinliklerinin artırılması, toplumsal statülerinin geliştirilmesi için Türkiye’de bir ilk olarak Kadın Çiftçi Akademisi kurulmasına karar verildi.
Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu ve Döşemealtı Belediyesi tarafından protokol protokolle Kadın Çiftçi Akademisi Aralık 2019’da faaliyetlerine başladı.
Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Kadın Çiftçi Akademisinde iyi tarım uygulamaları, pazarlama ve satış becerileri, hijyen, paketleme, tarımsal işletmecilik, çiftçi örgütlenmeleri, temel e-ticaret, kişisel değer kazanımlarını içeren eğitimlerin verileceğini söyledi.
Proje kapsamındaki eğitimler Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri, Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli, TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu reel sektör temsilcileri, Türk Üniversiteli Kadınlar derneği üyeleri ve sektörden temsilciler tarafından verilecek.
Antalya’da Türk kahvesi yetişecek
Öte yandan sahip olduğu ticaret hacmiyle petrolden sonra dünyada ikinci sırada gelen kahve üretimi için Antalya’da düğmeye basıldı. Türkiye'de yerli ve milli kahve için Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Batem (Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü) ve Müsiad (Müstakil Sanayici İşadamları Derneği) ile Antalya Valisi Münir Karaloğlu himayelerinde "Akdeniz Bölgesinde Örtüaltı ve Açıkta Kahve Yetiştirme Olanakları Projesi" protokol imza töreni gerçekleştirildi. İmza töreninde İl Müdür Vekili Gökhan Karaca, Batem Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, Müsiad Antalya Şubesi Başkanı Boğaçhan Göksu hazır bulundu.
Türkiye’ye 2018 yılında 200 milyon dolar değerinde 60 bin ton kahve çekirdeği ithal edildi. Bu projeyle ithalatı azaltarak ihracatı arttırmak hedefleniyor.
Antalya
kadın çiftçi
Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
Antalya kahve akademisi
kahve
türk kahvesi