Toprakla ilgili farkındalık yaratmak ve kamuoyu bilincini harekete geçirmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 1945 yılında kutlanmaya başlanan Toprak Bayramı dolayısıyla yurt genelinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Toprakla ilgili farkındalık yaratmak ve kamuoyu bilincini harekete geçirmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 1945 yılında kutlanmaya başlanan "Toprak Bayramı" dolayısıyla yurt genelinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Toprak Bayramı sebebiyle Ankara İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce gerçekleştirilen etkinlikte toprağın önemine vurgu yapılarak, toprak varsa hayat var mesajı verildi.
Etkinliğe Ankara İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel'in yanı sıra Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürü Ahmet Boyraz, Ankara Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cengizhan Yorulmaz, il genel meclisi üyeleri, ziraat odası başkanları, kooperatif başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Muhsin Temel, toprağın insanlarla birlikte tüm canlıların barınıp yaşadığı ve bu canlıların besin kaynağını oluşturan, yaşayan canlı bir varlık, hayatın kaynağı olduğunu belirtti.
Muhsin Temel, dünyada 1 milyar insanın açlıkla mücadele ettiği ve bu tehlikenin her geçen gün arttığı günümüzde toprakla ilgili farkındalık yaratmak ve kamuoyu bilincini harekete geçirmek için 1945 yılında kutlanmaya başlanan "Toprak Bayramı"nı her zamankinden daha coşkulu kutlamamız ve toprağa her zamankinden daha sıkı sarılmamız gerektiğini kaydetti.
Çanakkale'de Toprak Bayramı
Çanakkale'de ise Toprak Bayramı kutlamaları kapsamında "Toprak, Arazi Kullanımı ve Toprak Koruma" konulu konferans gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, İl Müdürü Mustafa Akkuş, akademisyenler, serbest tarım danışmanları ve İl Müdürlüğü personeli katıldı.
Konferansın açılış konuşmasında, İl Müdürü Mustafa Akkuş "Dünya, temelde dört maddeden oluşmaktadır. Bunlar güneş, hava, su ve topraktır. Âdem Peygamberden itibaren hayvancılık ve ziraat tarımı yapılmaktadır ve kıyamete kadar da devam edecektir. Bu sebeple yaşama alanımız olan toprağın önemini iyi kavrayıp ona göre davranmamız gerekmektedir" diye konuştu.
Toprak-insan ilişkilerinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu vurgulayan Akkuş, toprağın günümüzde de az gelişmiş ülkelerden çok gelişmiş ülkelere varana kadar önemini ve güncelliğini sürdürmekte olduğunun altını çizdi.