Astronotların beslenmesinde de kullanılan, yüksek protein değeri ile dünyanın dikkatini çeken kinoa bitkisi, Doğu Anadolu topraklarına uyum sağladı.
Güney Amerika'daki And Dağları'ndan getirilerek Ağrı Dağı'nın etekleri başta olmak üzere pek çok alana ekilen kinoanın hasadı yapıldı.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tan, kinoa'nın son yıllarda yalnızca Türkiye'de değil dünyada popüler olduğunu belirtti.
Bitkinin tohumunun buğdaydan iki, pirinç ve mısırdan ise üç kat daha fazla protein içerdiğini vurgulayan Tan, bitki tohumlarının sarma, dolma, pilav, yeşil salata, kısır, çorba, ekmek ve pastalarda kullanıldığını anlattı.
Kinoa tohumlarının insan beslenmesi için gerekli tüm amino asitlerin tamamını bulundurduğunu aktaran Tan, proteininde gluten bulunmadığından çölyak hastaları için de önemli bir gıda maddesi olduğunu söyledi.
Kinoanın, Anadolu coğrafyasına uyum gösterdiğine işaret Tan, bitkinin Iğdır'da çok hızlı geliştiğinin ifade etti.
Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Temel de bu bitkinin bölgenin tuzlu topraklarını sevdiğini ve ilk ekiminin 29 Mart'ta yapıldığını kaydetti.