Türkiye'nin önemli kiraz üretim merkezleri arasında sayılan Çanakkale Bayramiçte üreticiler, fiyatlarda geçen yıla oranla görülen artışlardan dolayı iyi kazançlar elde etmeyi umuyor.
Türkiye'nin önemli kiraz üretim merkezleri arasında sayılan ve hasada başlayan Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde üreticiler, fiyatlarda geçen yıla oranla kilogram başına görülen 1-2 liralık artışlardan dolayı iyi kazançlar elde etmeyi umuyor.
Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, ilçe genelinde 4 bin 500 dekar alanda kiraz üretildiğini ve bir ağaçtan ortalama 40 kilogram ürün alındığını söyledi.
Bölgenin, Türkiye'nin en önemli elma, şeftali ve kiraz üretim merkezleri arasında yer aldığına işaret eden Pehlivan, bu yıl kirazda hem kalite hem de rekoltenin iyi olmasını beklediklerini anlattı.
Ürünlerde şu an için çatlama görülmemesinin, çiftçiyi sevindirdiğine dikkat çeken Pehlivan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geçen yıla göre fiyatlarda kilogram başına 1-2 liralık artışlar görülüyor. Bu yıl kirazın kilogramı 6-7 lira arasında alıcı buluyor. Tüketicimizi de düşünmek durumundayız. Çünkü tüketicinin bu kadar yüksek rakamlara adapte olması, ülkemizde bir sorun olarak karşımıza çıkıyor."
"İhracat konusunda sıkıntı yaşamıyoruz"
Rekoltenin iyi olmasının, ciddi ekonomik girdi sağlayacağını anlatan Pehlivan, ilçede yıllık ortalama 7 bin ton kiraz üretildiği bilgisini de verdi.
Çiftçinin genelde ihracata yönelik üretim yaptığını anlatan Pehlivan, bazen günde 1-2 tır ürünün yüklenip sevk edildiğini de sözlerine ekledi.