Gıda Tarım ve Hayvancılık Denizli İl Müdürlüğü ve Çivril İlçe Müdürlüğü, Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyon Müdürlüğü'nden konu uzmanlarının da katılımıyla Akdeniz meyve Sineği ile mücadele amacıyla önümüzdeki yıllarda ürün kaybının önlenmesi için mücadele stratejisi belirleme toplantısı düzenledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Denizli İl Müdürlüğü ve Çivril İlçe Müdürlüğü, Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyon Müdürlüğü’nden konu uzmanlarının da katılımıyla Akdeniz meyve Sineği ile mücadele amacıyla önümüzdeki yıllarda ürün kaybının önlenmesi için mücadele stratejisi belirleme toplantısı düzenledi.
Toplantıya Çivril Kaymakamı Orhan Burhan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Denizli İl Müdürü Sezgin Kutlu, İl Müdür Yardımcısı Nejdet Demir, İl ve İlçe Müdürlüğü Teknik personeli ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyon Müdürlüğü konu uzmanı, Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul ve üreticiler katıldı.
Akdeniz’de 200’den fazla ürüne zarar veren Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele stratejisi görüşüldü.
Akdeniz meyve sineği zararı larvası tarafından yapılırken, meyvenin etli kısmında beslenen larvalar, bu kısmında yumuşama ve çöküntüye sebep olurlar.
Denizli’nin özellikle merkez ovadaki meyve bahçelerinde etkili olan Akdeniz Meyve Sineği, kışı Ilık geçen ovalarda geçirebiliyor.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Denizli İl Müdürü Sezgin Kutlu, "iklimlerin değişmesi, küresel ısınma gibi faktörler nedeniyle, ilçelerimizde yetişen ürünlerde değişik zararlılar görmeye başladık. Bunlardan bir tanesi de Akdeniz Meyve Sineğidir. Bu zararlıyla ilgili konu uzmanlarıyla çalışmalar yürütüyoruz. Amacımız önümüzdeki yıl zararlanmayı en aza indirgemek" dedi.
Toplantıda uzman Mehmet Fatih Tolga ise Akdeniz Meyve Sineği’nin biyolojisi, zarar şekli, mücadele yöntemleri ve alınması gereken tedbirler konusunda bilgi verdi. Tolga, dünya tarımsal pazarlamasında bu zararlının toleransının sıfır olduğuna vurgulayarak, doğal yaşam alanları içerisinde Çivril'in olmadığı Akdeniz Meyve Sineğinin etkin mücadeleyle mutlaka önleminin alınması gerektiğini belirtti.
Zararlıyla etkin mücadelede İl ve İlçe Müdürlüğünün tek başına başarılı olamayacağını ifade eden Tolga, üreticilerin, meyve satın alımcılarının, depocuların, meyve suyu fabrikalarının ve hatta bütün yöre halkının bu mücadelede rol alması gerektiğini vurguladı.