Türkiye'de özellikle narenciye ürünlerine önemli zarar veren Akdeniz meyve sineğine karşı yürütülen ulusal mücadele projesinin pilot uygulaması, Adana, Hatay ve Osmaniye'de başladı.
Akdeniz meyve sineğiyle mücadele için teknik eleman ve üreticilerin bilgilerinin artırılması, hali hazırda mücadele yapan üreticilerin hatalı veya eksik yönlerinin belirlenmesi, üreticilerin zamanında ve toplu mücadele yapmalarının sağlanması amacıyla Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü bünyesinde Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü ile Adana, Hatay ve Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl müdürlüklerinin katılımıyla üç ilde zararlıyla mücadele pilot projesi hazırlandı.
Zararlının konakçı olduğu türlerin bulunduğu tüm alanlarda, tüm mücadele yöntemlerinin bir arada ve birbirini tamamlayacak şekilde "toplu mücadele" edilmesini öngören proje, Akdeniz meyve sineğiyle daha etkin bir mücadelenin yapılabilmesi amacını taşıyor.
Bu mücadele yönteminin üreticiye benimsetilip etkenin turunçgillerde ana zararlı olmaktan çıkarılması hedeflenen ve üç ilde yürütülen proje, 5 yıl boyunca ülke genelinde yürütülmesi düşünülen "AMS Ulusal Mücadele Projesi"nin pilot uygulaması olarak hayata geçirildi.
Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, kentte 420 bin dekarda yaklaşık 1 milyon ton narenciye elde edildiğini bildirerek, bu rakamın ülkede elde edilen ürünün dörtte birine denk geldiğini söyledi.