Adana’da sineksiz üretim için ekipler iş başında

04 June Tuesday, 2024
Turunçgiller, Türkiye’nin en önemli ihracat ürünleri arasında yer alıyor. Adana’da turunçgillere zarar veren Akdeniz Meyve Sineğinde havaların ısınmasıyla birlikte popülasyon durumunu gözlemlemek için her gün 35 ekip bahçeleri gezerek tuzak kontrolü yapıyor.
Adana’da sineksiz üretim için ekipler iş başında
Türkiye’nin en önemli ihracat ürünleri arasında yer alan turunçgillerde sıfır tolerans gösterilen Akdeniz Meyve Sineği’nde havaların ısınmasıyla birlikte popülasyon durumunu gözlemlemek için her gün 35 ekip bahçeleri gezerek tuzak kontrolü yapıyor.
 
Ülkemiz ve Akdeniz Bölgesi ekonomisi açısından önemli bir yere sahip olan, gerek iç piyasada gerekse dış piyasada yoğun bir talep gören turunçgillerde hedef  sıfır hata ile üretim yapmak. Tarımsal ihracatta önemli bir yere sahip olan narenciyede en önemli zararlı gurubu içinde yer alan ve ihracatta sıfır tolerans gösterilen Akdeniz Meyve Sineği’nde daha kaliteli ürün ortaya çıkması için üreticilerin bahçelerdeki mesaisi durmaksızın devam ediyor. Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve ilçe müdürlüklerinin teknik elemanları da havaların ısınmasıyla birlikte zararlının popülasyonunu takip etmek için her gün bahçelerde kurulan tuzakları inceleyerek popülasyon durumuna göre üreticilere ilaçlama tavsiyesinde bulunuyor. 
 
Akdeniz Meyve Sineği mücadele ekipleri ile turunçgil bahçesinde yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, zararlının mevcut popülasyon durumu ile yapılan çalışmalar hakkında teknik personelden bilgi aldı. Turunçgillerin yaş sebze ve meyve gurubu içinde en büyük ihraç kalemlerinden biri olduğunu dile getiren İl Müdürü Kökçüoğlu, “ Adana'da turunçgileri çok fazla yetiştiriyoruz bunları ihracata sunuyoruz. Tabii ihracatta sıfır toleranslı olan Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele konusunda ekiplerimizle birlikte sahadayız. Turunçgil yetiştirilen 8 ilçemizde 35 ekibimiz survey çalışması yapıyor, tuzakları kontrol ediyor, sayımları yapıyor. Bunları hem bakanlığımızla paylaşıyor hem de kendi içimizde değerlendirerek üreticimizi yönlendiriyoruz. İlaçlama yapması gerektiği konusunda uyarıyoruz. ”dedi.

Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelenin bir parçasının da şeftali, nektarin, kayısı gibi sert çekirdekli meyve bahçelerindeki meyve atıklarının bahçeden uzaklaştırılması olduğunu vurgulayan İl Müdürü Kökçüoğlu, “Akdeniz Meyvesi Sineği sadece turunçgillere değil sert çekirdekli meyvelere de zarar veren bir böcek. Bundan dolayı da sert çekirdekli bahçelerimizde de gerekli incelemeleri yapıyoruz. Zararlının konakladığı ağaç üzerinde kalan meyve atıkları, yere dökülen meyve atıklarının toplatılmasını, imha edilmesini  sağlıyoruz. Akdeniz Meyve Sineği’ni ülkemiz için bir sorun olmaktan çıkarmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

Kökçüoğlu, zararlı için kimyasal ilaçlama yapılan bir bahçede de incelemelerde bulunarak bahçe sahibinden yeni sezon beklentileri ile ilgili görüş alışverişinde bulundu. 

Adana’da 700 bin dekar alanda narenciye üretimi yapılıyor. Türkiye üretiminin yüzde 30’unu karşılayan Adana’da Eylül ayında erkenci limon ile başlayan narenciye hasadı ertesi yıl Mart ayına kadar devam ediyor.
adana turunçgil narenciye sinek mücadele meyve sineği kökçüoğlu