Adana’da pamuk hasadına başlandı

26 September Friday, 2014
Türkiye\'de pamuk ihtiyacının yüzde 10\'unun karşılandığı Çukurova\'da pamuk üretim alanı geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30 arttı.
Adana’da pamuk hasadına başlandı

Türkiye'de pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 10'unun karşılandığı Çukurova'da "beyaz altın" olarak adlandırılan pamuğun hasadına başlandı.

Tekstilden gıdaya birçok alanda kullanılan pamuk, Çukurova çiftçisinin gözde ürünleri arasında yer alıyor. Katma değeri yüksek olan pamuğun üretimi, son yıllarda artış gösterdi.

Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, Karataş ilçesi Helvacı mahallesinde çiftçi Mustafa Kılınç'a ait 180 dönüm pamuk tarlasındaki ilk hasatta elde edilen ürünü inceledi.

Aygül, Türkiye'nin bir zamanlar en büyük pamuk üretim alanı olan Çukurova'nın azalan ekim alanları nedeniyle pamuk üretiminin yüzde 10'nunu yapıldığını belirtti.

Son yıllarda pamuk üretiminde biraz gerileme olmasına rağmen 2011'den itibaren ekim alanlarında artış gözlendiğini ifade eden Aygül, "Pamuk üretim alanı geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30 artış gösterdi. Bu yıl kesin olmamakla beraber 400-450 bin dekara pamuk ekildi. Geçmiş yıllara göre pamuğun ekim alanı arttığı gibi verim de yükseldi" dedi.

Çukurova'da pamuk üretiminin gerilemesinde çiftçinin bir çok ürünü karlı şekilde yetiştirmesinin de etkili olduğunu belirten Aygül, şunları söyledi:

"2003 ve 2004 yıllarında 160 bin ton pamuk üretilmiş, 2013 yılında ise bu rakam 212 bin tona ulaştı. Son 10 yıl içerisinde pamuk üretimimiz artmış durumda. Bu yıl ise 215 bin ton civarında rekolte beklemekteyiz. İnşallah böyle giderse zaman içerisinde pamuk ekim alanları artacaktır. Adana, Türkiye pamuğunun önemli bir kısmını yönetirken, son yıllarda gerek üretimdeki kısmi gerileme, gerekse diğer illerin üretimde artışından dolayı Adana ,Türkiye'de pamuk üretimin yaklaşık yüzde 10'u karşılamakta. Özellikle GAP bölgesinin sulamaya açılmasıyla Şanlıurfa, Türkiye'nin en çok pamuk üreten ili oldu."

Çiftçiye 65 milyon lira ödenecek

Aygül, pamuk üretiminin artması için bakanlık tarafından çiftçilere önemli destek verildiğini kaydetti.

Önceki yıllarda kilogram başına 35-40 kuruş olan desteğin bu yıl 55 kuruşa yükseltildiğini vurgulayan Aygül, "Geçen yıl Adana'da pamuk üreticilerimize yaklaşık 50 milyon lira destek sağlandı. Bu yıl desteğinin 65 milyon liraya çıkacağını hesaplamaktayız. Üreticilerimize verdiğimiz destek, üretimin maliyet unsurlarının yarıdan çoğunu karşılamaktadır. Pamuk üreticilerimize toplamda dekar başına 300 liranın üzerinde destek vereceğiz" diye konuştu.

 

Aygül, pamuk gibi katma değeri yüksek ürünün ekim alanı ve veriminin artmasının ekonomik açıdan büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, "Bir çok çırçır ve sanayi tesisi bu alanda faaliyet gösteriyor, çok sayıda kişi bu sektörle geçimini sağlıyor. Dolaysıyla pamuğun geliştirilmesi, üretim alanının artırılması önemli. Bu konuda bazı firmalarımız önemli çiğit çeşitlerini geliştirmek için gayret göstermekte" ifadelerini kullandı.

Çiftçi Mustafa Kılınç da, hasattan önce 3 kez pamuğun yağmurdan etkilenmesine karşın yüksek verim aldığını söyledi.