9 asırlık değirmen teknolojiye direniyor

05 August Tuesday, 2014
Antalya\'nın Akseki ilçesinde 884 yıllık tarihi su değirmeni, gelişen teknolojiye rağmen hizmet vermeye devam ediyor.
9 asırlık değirmen teknolojiye direniyor

Gümüşdamla Mahallesi Zilan Deresi üzerinde bulunan su değirmeni, yaklaşık 884 yıldır ürünlerini öğütmek isteyen müşterilerine hizmet veriyor. Babadan oğula geçen yöntemle işletilen tarihi su değirmeni, suyun tonluk değirmen taşını hareket ettirmesiyle 9 asırdır çalışıyor. Tarihi su değirmeni Gümüşdamla Mahallesi'nin yanı sıra çevredeki mahalle ve ilçe halkına da hizmet veriyor.

Atalarından kalan değirmende yıllardır tahılları suyun gücüyle öğüterek geçimlerini sağladıklarını anlatan değirmen sahibi Veysel Kul, teknolojinin gelişmesi nedeniyle işlerinin eskisi kadar yoğun olmadığını belirtti. Kul, "Bu değirmen 1130 yılında kuruldu. Atalarımızdan miras kalan kültürel değerlerimizi koruyup geliştirerek gelecek nesillere ulaştırmaya çalışıyoruz" dedi.

Tarihi su değirmeninde öğütülen ürünlerin lezzetinin daha farklı olduğunu savunan Kul, "İşlettiğimiz değirmen 884 yıllık. Burayı işletip bölgedeki çiftçilere hizmet veriyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle çoğu kişi mahsulünü fabrikalara götürse de bizim de müşterimiz var. Buradan elde ettiğimiz un çok daha kaliteli ve sağlıklı" diye konuştu.

Mahsulleri doğal yollarla öğütüp un haline getirirken teknolojik imkanlardan yararlanmadıklarını vurgulayan Kul, "Suyun yardımıyla değirmenin altındaki sistem hareketleniyor. Bu çarklar değirmen taşını çeviriyor. Dönen taşların arasındaki tahıllar ufalanarak un halini alıyor. Babam 45 sene bu değirmeni çalıştırdı. Babamdan önce dedem çalıştırıyormuş. Ben mesleği babamın yanında öğrendim. Altıncı kuşak olarak mesleği 20 yıldır yapıyorum" dedi.

Değirmenin yıl boyunca açık olduğunu ifade eden Kul, değirmeni tamir edecek usta bile bulanmadığı için değirmenin tamirini de kendisinin yaptığını vurguladı.

Kul, "Bizim değirmen kurulduğu yıllarda çevrede 16 değirmen bulunuyordu. Şu anda sadece ayakta bizim değirmenimiz kaldı. Eskiden Beyşehir, Seydişehir ve Derebucak ilçelerinden develerle buğday öğütmeye getirirlermiş. Ürününü öğütmek için insanlar 20-25 gün sıra beklermiş" dedi.

Kul, değirmenin yakınına balık çiftliği de kurduğunu belirterek, gelenlerin hem piknik yapıp hem de yanlarında getirdikleri buğdaydan kepekli un yaptırdığını kaydetti.