Bandırma ilçesinde kurulu bir firmada işlenen kurbağa ve salyangozların çoğu AB ülkelerine satılıyor.
Trakya illeri ile Adana ve Bursa'da toplanan kurbağa ve salyangozlar, Bandırma ilçesinde bir firmaya ait tesiste işlenerek başta Avrupa Birliği (AB) üyeleri olmak üzere pek çok ülkeye gönderiliyor.
Bu dış satımdan yılda ortalama 8 milyon dolar gelir elde ediliyor.
Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman yaptığı açıklamada, ilk ihracatlarını 1981 yılında Yunanistan'a taze balık olarak gerçekleştirdiklerini söyledi.
Trakya illeriyle Adana ve Bursa'da toplanan kurbağa ve salyangozların dış satımına 1988'de başladıklarını belirten Kocaman, bu ürünlerde yıllık ihracatlarının 5 bin tonu bulduğunu anlattı.
İhracatta en önemli pazarlarının AB ülkeleri olduğunu bildiren Kocaman, "30 ülkeye ihracatımız var. AB ülkeleri dışında ABD, Kanada, Irak, Suriye, Güney Kore, Çin ve Japonya'ya da ihracat yapıyoruz" dedi.
Kocaman, ilk kurbağa dış satımını 1988'de İtalya, Fransa ve Arnavutluk'a yaptıklarını dile getirdi.
Yıllık kurbağa ihracatının parasal değerinin 1,5-2 milyon dolar olduğunu aktaran Kocaman, "Fransa ve İtalya'ya yılda 6-7 milyon dolarlık kara salyangozu gönderiyoruz. Yılda ortalama 8 milyon dolarlık kurbağa ve salyangoz ihraç ediyoruz. Yılsonuna kadar deniz ürünleri dâhil 20 milyon doların üzerinde ihracat hedefliyoruz" ifadesini kullandı.
Dış satımın önemli bölümünü işlenmiş olarak gerçekleştirdiklerine değinen Kocaman, 100'den fazla kişiye istihdam sağladıkları bilgisini verdi.
Çift kabuklu yumuşakçaların arıtılması ve ihracatını hedeflediklerine işaret eden Kocaman, "Bunların başında 'Aquadis' olarak bilinen midye çeşidi geliyor. Buna yönelik tesisimizin montajı bitmek üzere" diye konuştu.
Osman Kocaman, 10 yıllık aranın ardından göllerde popülasyonunun artmasına paralel olarak canlı tatlı su ıstakozu ihracatına tekrar başladıklarını da sözlerine ekledi.