2016 yılı değerlendirildi

24 November Thursday, 2016
Kayseri'de yapılan toplantıda İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün 2016 yılında gerçekleştirdiği çalışmalar masaya yatırıldı.
2016 yılı değerlendirildi

Haber: Kayseri İl Enformasyon

Fotoğraf: İsmail Tolga PEKŞEN

Kamera: Emine YEŞİLÖZ

 

Kayseri İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün 2016 yılında yaptığı çalışmaların değerlendirilmesi ve çiftçilere daha iyi hizmet verebilmek adına 2017 yılında yapılacak çalışmalara yönelik olarak değerlendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan, İl Müdür Yardımcısı Ayhan Temiz, şube ve ilçe müdürleri, il ve ilçe müdürlüklerinde görevli personeller katıldı.

Toplantıda konuşmasına son zamanlarda verilen şehitler başta olmak üzere tüm şehitlere rahmet dileyerek başlayan İl Müdürü Özkan Kayacan, herkesin görevini layıkıyla yapması gerektiğini, görevini layıkıyla yapanların da vatanın en iyi kahramanları olduğunu ifade etti.

Performansla ilgili söylemlerini ve kim ne iş yaptıysa karşılığını alacağını daha önce dile getirdiklerini belirten Kayacan, "Önümüzdeki süreçte herkes yaptığı işin karşılığını alacak. Bunun ilk adımı Tarımsal İşletme Danışmanlığı’dır (TİD). TİD kapsamında kim nereye gitmiş, ne iş yapmış hepsi kayıt altına alınıyor. Bakanlığımız günlük olarak Türkiye genelinde 750 kişiyi arayarak "kim geldi sizi ziyaret etti, yapılan işten memnun musunuz?" gibi sorularla sahada görev alan arkadaşları kayıt altına alacak. Bu işlemler gittikçe de artacak. Sadece TİD personeli açısından değil, tüm personeli ilgilendiren bir hale gelecek. Performans kriterleriyle ilgili çalışmalar tüm Bakanlıklarda son sürat yapılmakta. 2017 yılından itibaren bundan sonra performans kriterlerine göre maaş, puan ve özlük haklarının iyileştirilmesi konusu gündeme gelecektir." dedi.

Dört sene önce solucan gübresi projesinin milli bir proje olduğunu söylediklerini ve bugün Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı tarafından organik gübrenin desteklenmesi yönünde kararlar aldıklarını vurgulayan Kayacan, artık nitratlı gübrenin kullanılmayacağını, organik gübreye azot, fosfor, potasyum ve benzeri maddelerin ilavesi ile daha fazla kıymet verileceğini ve kimyevi gübrenin topraklarda oluşturduğu tahribatın minimum seviyeye indirileceğini ifade etti.

Kayacan, solucan gübresiyle organik tarımla ve diğer konularda da ziraat mühendisi personelin birçok başarıya imza attıklarının ve birçok konuda ses getirir hale geldiklerinin altını çizdi. Kayacan ayrıca şap hastalığıyla ilgili yüzde yüze varan başarılara ulaştıklarını, gıda denetimlerinde Türkiye'nin en çok ceza yazan illerden bir tanesi olduklarını ve denetim sayılarının 15-16 bin civarında olduğunu belirtti.

Projelere önem verdiklerini özellikle belirten Kayacan sözlerine şöyle devam etti:

"Birçok projemiz var aslında. TÜBİTAK ile yaptığımız görüşmeler sonucunda yapılan çalışmaların başarıya ulaşabilmesindeki en büyük katkının ar-ge olduğunu gördük. İşin görünmeyen kısmında veteriner hekimlerimiz, ziraat mühendislerimiz ve gıda mühendislerimizin çok farklı çalışmaları var. En iyi gözlemleri sahada sizler yapıyorsunuz. Yerelde de biz birçok sorunu yapacağımız bu çalışmalarla proje haline getirerek gerektiğinde TÜBİTAK'a sunabiliriz. TÜBİTAK'a sunduğumuz proje ile ilgili TÜBİTAK yöneticileri Kayseri'ye gelecekler. Biz bunun altyapısını oluşturduk ve bu projeleri sizlerle birlikte TÜBİTAK desteği ile yapacağız. Artık ürettiğiniz üründen ziyade ar-ge kaynaklı ve marka olan ürünleri üretmek zorundayız."

İstiridye mantarı ile ilgili bazı çalışmalar yürüttüklerini ve şu anda Türkiye'de neredeyse istiridye mantarında söz sahiplerinden birisi haline geldiklerini belirten İl Müdürü Kayacan, şu anda 15-16 civarında üreticileri olduğunu ve bu üreticileri bir çatı altında buluşturmak amacıyla bir birlik veya dernek kurmak için mücadele ettiklerini söyledi.

Konuşmasında Kırsal Kalkınma Yatırımlarına da değinen Kayacan, 2015 yılı itibariyle 31 tane proje sunduklarını ve bu projelerin Kayseri'ye getirisinin 23 milyon TL olduğunu; bu seneki hedeflerinin de 100 proje ile en az 55-60 milyon hibe almak olduğunu ifade etti.

Toplantıda İl Müdürlüğü çalışmaları kapsamında gündeme alınan projelerin tanıtımını yapan Ziraat Mühendisi Mustafa Tokdemir'in ardından şube müdürleri Şükrü Taşyürek, Mümtaz Hacıpaşaoğlu, Ramazan Eryılmaz, Mehmet Çelebi, İbrahim Acar, Cevdet Akyüz, Ergün Tuğluk, Bekir Doğan ve Şube Müdür Vekili Ahmet Bülbül tarafından 2016 yılı faaliyetleri hakkında katılımcılara bilgi verdi.