Zonguldakın Çaycuma ilçesinde, bir çiftçinin bahçesinde ilk defa üretilen lale soğanlarından iyi verim alındı.
Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde, çiftçi Cem Cemal Ünal’ın bahçesinde, ilk defa üretilen lale soğanlarından iyi derecede üretim sağlandı.
Balıkesir'in Kepsut ilçesine bağlı Mestanlar Mahallesinde, lale üretimi konusunda bilgi alan Çiftçi Cem Cemal Ünal, Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde Lale ve zambak ekimini başlattı. İlk olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Zonguldak İl Müdürlüğü’ne daha sonrada Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’ne başvuran çiftçi Ünal, yapılan incelemelerin olumlu çıkmasının ardından araziye lale soğanlarını dikti.
Lale soğanlarının dikilmesinin sonra laleler bordo, kırmızı ve Hakkari Şemdinli lalesi olmak üzere çeşit çeşit lalelerin kesimleri yapıldı. Aynı araziye de deneme amaçlı mis zambak çiçeği de yerleştirildi ve ondan da iyi sonuç alındı. Alınan lale soğan yavrularından bire dört ve bire beş olmak üzere iyi derece de verim sağlandı.
Çiftçi Cem Cemal Ünal'ın arazisindeki lale soğanlarının hasadına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Çaycuma İlçe Müdürü Özgür Uslubaş, Ziraat Mühendisleri Nurşen Durak, Didem Özkan, Suna Güncan, Neslihan Avcı, Asiye Şenbaş ile Kayıkçılar Kooperatifi Başkanı Bayram Cura katıldı.
Arazide yapılan inceleme ve araştırmalardan sonra lale soğanları söküldü. Lale soğanlarının sökümü sırasından soğanlardan yavrulanmış şekilde bire dört, bire beş ve bire yediye kadar yavru elde edildi.
Lale üretimini ilk defa Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde denediğini belirten Çiftçi Cem Cemal Ünal, ilk defa böyle bir işin Batı Karadeniz Bölgesi’nde denediğinden dolayı memnuniyet duyduğunu belirtti.
Lale bahçesi kurulduğu için mutlu olduğunu ve bu bölgede ilk defa böyle bir şey yaptıklarını belirten Ünal, “Arkadaşlarımız ve ziraat mühendisi arkadaşlarımızla, şirket sahibi Mustafa Bey ve İlçe Tarım Müdürümüzle beraber bunun olabileceğini düşündük ve hep istedik. İstemek yapmanın hemen hemen yarısıdır diye düşündüğümüz için baktık bu güne kadar yaptıklarımızın her şeyini gördük. Buradan aldığımız ürünün bire üç diyorduk ama bire beş seviyesine kadar çıktığını görüyoruz. Bu da ürünün ne kadar güzel bu bölgede yetiştiğini gösteriyor. Normal standartların daha üzerine çıktığını görüyoruz” diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Çaycuma İlçe Müdürü Özgür Uslubaş da, çiftçi Cem cemal Ünal’a Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde yaptığı bu iş dolayısıyla teşekkür ederek, ilk defa bölgede üretilen lalelerin Zonguldak’ta üretilmiş olmasından dolayı da mutluluk duyduğunu ifade etti.
İl ve İlçe Müdürlüğünün, Çaycuma’da gerçekleştirilen lale soğanı üretimiyle ilgili üreticilerle yapılan çalışmaların detayını görmek için araziye geldiklerini belirten İlçe Müdürü Uslubaş, “Ankara Zirai Araştırma Enstitüsü’nden gelen sonuçlarda nemotot sonucunda, herhangi bir sorun olmadığı ve toprak yönünden lale üretimi için toprak da da herhangi bir sorunla karşılaşmadan lale üretimi neticesinde Kasım ayında lale soğanlarını teknik arkadaşlarımızla ve üreticimizle birlikte dikimlerini gerçekleştirdiler” ifadelerini kullandı.