Zonguldakın Çaycuma ilçesinde bir aile Güneydoğu Anadolu Bölgesinden getirdikleri keçileri yetiştirmeye başladı. Günde 1-3 litre arasında süt verimi alınan Halep Keçisinin sütü, anne sütüne en yakın süt olarak biliniyor.
Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Nebioğlu beldesinin Madenler köyünde, bir aile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden getirdikleri keçileri yetiştirmeye başlayınca bölgede ilgi odağı oldu.
Nebioğlu Beldesi’nin Madenler köyünde ikamet eden Ali Akgül, 3 yıl önce İnternet ve piyasa araştırmasından sonra Zonguldak iline getirdiği 25 Halep keçisine bakımı ile ilgi odağı olmaya başladı. Bu ilgi karşısında memnun olan Çiftçi Akgül, durumu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne bildirdi. Bunun üzerine il ve ilçedeki ekipler bölgeye giderek çiftçinin bulunduğu bölgeyi gezdi. Geziye katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Zonguldak İl Tarım Müdürü Necmi Çelik, İlçe Müdürü Özgür Uslubaş, Ziraat Yüksek Mühendisi Arzu Özdemir, Ziraat Mühendisleri Nurşen Durak, Murat Salur, Sercan Karaca, Adnan Bayraktar ve Veteriner Sedat Eren işletmeyi ziyaret etti.
Kilis’ten getirdiği keçilerine bakan ve yörede ilgi odağı haline gelen Akgül ailesi, bu işe internetten ve piyasadan yaptıkları araştırmalar sonucunda başladıklarını belirttiler.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Zonguldak il Müdürü Necmi Çelik ise, Akgül ailesinin yaptıkları işten gurur duyduklarını belirtirken, Zonguldak ilinin kırsal bölgelerinde yaşayan vatandaşların küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine önem vermesini istedi. Çelik, “İlimiz 10 ay gibi yeşil bir bitki örtüsüne sahiptir. Geçen yıl 24 bin küçükbaş hayvanımız vardı. Bu yıl 37 bine ulaştı. Buradaki en büyük amacımız, küçükbaş hayvan sayısını artırmaktır” dedi.
Küçükbaş hayvan türünün çok bereketli ve gelir gurubunda çok gelir getirici olduğunu dile getiren Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in “Buğdayla koyun, gerisi oyun” şeklindeki sözünü hatırlatarak “Hakikaten, Zonguldak ilimizde kaba yem açığının bolca bulunduğu bir yerde, küçükbaş hayvancılık yapmak çok karlı bir iştir. Buradaki bu işletmede Halep Keçisi olan bir işletmedir. Halep keçisinin özelliği, 1-3 litre arasında süt alınıyor. Bildiğimiz gibi keçi sütü anne sütüne en yakın bir süttür. Bunun için de çok değerlidir. Şimdi artık bu işletmelerde olan vatandaşlarımız da çoban değil sürü yöneticisidir” diye konuştu. Vatandaşlara asgari ücretle çalışmak yerine bölgede küçükbaş hayvancılığı yapmalarını önerdiğini dile getiren Çelik bu konuyla alâkalı olarak Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte orman bölgelerine koyun dağıtım projeleri olduğu bilgisini verdi.