Yüzde 50 hibe destekli soğuk hava depoları açıldı

08 May Friday, 2015
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2006 yılından bu yana uygulanmakta olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Finike ilçesine bağlı Yeşilyurt ve Turunçova'da yapımı tamamlanan hava depoları törenle açıldı.
Yüzde 50 hibe destekli soğuk hava depoları açıldı

Tesislerin açılış törenine Antalya Milletvekili Hüseyin Samani, Finike Kaymakamı Mesut Yakuta, Finike Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, üreticiler ve çok sayıda davetli katıldı.

 

İl Müdürü Ahmet Dallı: “Türkiye Bitkisel Üretiminin Yüzde 8’ini Karşılıyoruz”

Antalya’nın tarımın ve turizmin başkenti olduğunu belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, 150 bin çiftçi ailesi tarafından üretilen tarımsal ürünler ile ülkemiz ihtiyacının yanı sıra 50’ den fazlaya ülkeye ihracat yaptıkların belirterek “Birçok sebze ve meyve üretiminde Antalya olarak birinci sıradayız” dedi.

 

Antalya’nın Türkiye bitkisel üretiminin yüzde 8’ini karşılayarak birinci sırada yer aldığını aktaran Dallı, “İlimiz tarımda üretimi ile ülkemiz ekonomisine 8.7 milyar Türk Lirası katkı sağlamaktadır. Finike ilçemizde yoğun olarak yapılan portakal üretiminde ülke üretiminin yüzde 28’ini, domateste yüzde 20’sini, narda ise yüzde 27’sini ilimiz karşılamaktadır. Bu oranlar çok önemlidir. Aynı zamanda siz değerli üreticilerimiz tarafından üretilen bu ürünler kalite açısından da rakipsiz. Coğrafi işaret almış Finike portakalı buna en iyi örnek” diye konuştu.

 

Tarımsal ürün ihracatının 2014 yılında 542 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden Dallı, son on yılda ihracat değerinin dolar bazında yüzde 600 arttığını, bu artışta kaliteye önem veren üreticilerin payının büyük olduğunu söyledi.

 

Tarımın, yapılan yatırımlar ile büyük bir ekonomik sektör haline geldiğine işaret eden Dallı, ülkelerle rekabet edebilmek için maliyetlerin düşürülmesi ve verimliliğin arttırılması, bilim ve teknolojiden maksimum oranda yararlanılması gerektiğini vurguladı. Dallı şöyle devam etti: “Sadece üretmek yetmiyor. Ürünlerin katma değerini yükseltecek işleme ve değerlendirmesinin yapılarak en az kayıp ile pazara ulaştırılması son derece önemlidir. Pazarın talepleri dikkate alınarak arzı belirlemek gerekmektedir.”

 

Tarımsal ar-ge yatırımlarının en fazla yapıldığı ilin Antalya olduğunu aktaran Dallı, faiz indirimli tarımsal krediler, tarım sigortası prim desteği hariç olmak üzere Bakanlık tarafından 2014 yılında 100 milyon Türk Lirası nakdi destek verildiğini söyledi.

 

111 Tesis, 2 Bin Kişiye İstihdam

Açılışı yapılan iki soğuk hava deposunun maliyetinin 1milyon 700 bin Türk Lirası olduğunu belirten Dallı, program kapsamında Antalya’da 2006 yılından bu yana tarımsal ürün işlenmesi, paketlenmesi depolanmasından seralarda basınçlı sulama tesislerine kadar 111 tesis yapıldığını, 9 bin makine ekipman alımının desteklendiğini ve 50 milyon Türk Lirası hibe desteği verildiğini söyledi. Tesisler ile 2 bin kişiye istihdam sağlandığına dikkat çeken Dallı, 350 bin çiftçinin direk ya da dolaylı olarak faydalandığını belirtti.

 

Dallı,  bu yıl program kapsamında 42 yatırımcının projesinin kabul edildiğini, 25 milyon Türk Liralık hibe ödemesi yapılacağını söyledi.

 

Soğuk Hava Deposu sahibi Ramazan Çetin ile bir tarım firmasının sahibi Mustafa Eker ise konuşmalarında hibe desteğinden dolayı Bakanlığa ve katkı verenlere teşekkür etti.

 

Kaan Osman Sarıoğlu: “Soğuk Hava Depolarına İhtiyaç Var”

Üretilen ürünlerin soğuk hava depolarına ihtiyacı olduğunu belirten Finike Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu ise “Finike portakalı denilince herkes sahiplenir, kokusunun lezzetinin farklı olduğunu söyler. İlçemizde 250- 300 ton, dışarıdan gelenleri de sayarsak 2 katı oranında narenciyle işlenmekte ve depolanmakta. Bu rakamların içinde nar yok. Bu ürünlerimizin tamamının soğuk hava depolarına ihtiyacı var” diye konuştu.

 

Sarıoğlu, yatırımcıları kutlayarak tesislerin hayırlı olması temennisinde bulundu.

 

Tarıma önemli oranda destek sağlandığını kaydeden Finike Kaymakamı Mesut Yakuta Kırsal kalkınma yatırımları kapsamında sağlanan hibe desteğinin de bunlardan biri olduğunu belirtti. Nar gibi bazı ürünlerin özellikle soğuk hava deposunda muhafazasının önemli olduğunu belirten emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Hüseyin Samani: Tarım En Meşakkatli Sektör

 

Tarım sektörünün dünyadaki en meşakkatli sektörlerden biri olduğunu kaydeden Antalya Milletvekili Hüseyin Samani bu sektörün doğal afetlerden çok çabuk etkilendiğini belirtti. Tarımın stratejik önemine işaret eden Samani, “Ülkeler bu sektörü geliştirme çabası içindeler. Tabii biz de bu çaba içerisindeyiz. Türkiye Avrupa’nın birinci büyük, dünyanın ise yedinci büyük tarım ekonomisi” dedi.

 

Üretim artışı ile birlikte pazarlama konusunun daha çok önem kazandığını aktaran Samani, ürünlerin değer bulması için bu gibi tesislere, akıllı yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Üreticilerin akıllı bir biçimde desteklenmesinin önemine dikkat çeken Samani, Antalya’da bu tesisler ile 31 soğuk hava deposunun kazandırıldığını söyledi.

 

Konuşmaların ardından kurdele kesimi ile açılışı yapılan tesisleri gezen protokol yetkililerden bilgi aldı.