Turfanda meyveciliğin merkezi olan Mersinin Silifke ilçesinde çilek ve can eriğinden sonra sezonun ilk kayısı hasadı yapıldı.
Mersin’in Silifke ilçesinde çilek ve can eriğinden sonra sezonun ilk kayısı hasadı yapıldı.
İlk hasatta 250-300 kilo kayısı, kilosu 75 TL’den İstanbul’a gönderildi.
Silifke İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü, bu yıl ilçe genelindeki bin 200 dönüm kayısı bahçesinden yaklaşık 11 bin ton hasat yapılmasının beklendiğini söyledi. Bölgenin mikroklima özelliği nedeniyle Türkiye'nin turfandacılık alanında ilkleri yaşadığını ifade eden Süngü, "Türkiye'nin ilk çilek ve can eriğini çıkaran Silifkeli üreticiler, örtü altına aldığı kayısı da hasat etmeye başladı" dedi. Silifke’nin Kabasakallı mahallesinde örtü altında kayısı üretimi yapan Hamza Gökler ise, yılın ilk kayısı hasadını Silifke’de yapmanın gururunu yaşadıklarını ve ilk hasat ürünlerin kilosunu 75 TL’den İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlere gönderdiklerini söyledi. Dört dönüm örtü altına aldığı kayısı bahçesinden yaklaşık 6 ton ürün beklediğini ifade eden Gökler, “Türkiye’de kayısı ilk kez çıktı. Türkiye’nin ilk kayısısını Silifke’den çıkarmanın gururunu yaşıyoruz. Şu anda İstanbul, Ankara ve İzmir’e gönderiyoruz. İlk hasatta 250-300 kilo topladık. Kilosu ise 75 TL’den gidiyor. Ürün çok lezzetlidir. Tamamen doğal ortamda yetiştiriyoruz" diye konuştu.
Üretici Hamza Gökler, 4 dönümlük arazisine İspanya’dan getirttiği 'magador' cinsi kayısı fidanı diktiğini, bu türün Akdeniz Bölgesi'nde 'erkenci' diye bilinen diğer kayısı çeşitlerine göre 15 gün daha erken olgunlaştığını sözlerine ekledi.