''İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi'' planlama toplantısı 4-5 Nisan tarihleri arasında Çanakkale'de yapıldı.
Haber: Çanakkale İl Enformasyon
Çanakkale'de iyi tarım uygulamaları konuşuldu, projeyi gerçekleştiren üreticilere sertifikaları verildi. İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi Planlama Toplantısı 4-5 Nisan tarihleri arasında yapıldı.
Toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz, İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Sabahat Güllüoğlu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel, İyi Tarım Uygulamaları Şube Müdürü Fehmi Mert, Bakanlık Proje Koordinatörü Dilek Uyanık, Bakanlık çalışanları, 31 İlden Proje Koordinatörleri ve İl Müdürlüğü personellerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
İl Müdürü Erdem Karadağ yaptığı açılış konuşmasında "Çanakkale İli olarak 2008 yılında 2 üretici ile 396 dekar alanda başlatılan İyi Tarım Uygulamaları 2016 yılına gelindiğinde 526 üretici 61 bin 292 dekar alanda 27 farklı üründe yapılmaktadır. İl Müdürlüğü olarak hedefimiz çok fazla üretici tarafından bu uygulamayı benimsetmek ve daha büyük alanlara ulaştırmaktır." dedi.
İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Sabahat Güllüoğlu ise konuşmasında İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi'nin 12 İlde başlatıldığını ve 2017 yılında 31 il tarafından bu projenin uygulandığını kaydetti. Gülloğlu "Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen bu projenin her yıl daha iyi bir performansla giderek iyi bir duruma gelmiştir." dedi.
Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz da "İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesini tüm ülkede yaygınlaştırmayı amaçladıklarını belirterek gıda güvenliği için iyi tarım uygulamalarının çok önemli olduğunu vurguladı.
Konuşmaların ardından İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi Bakanlık Koordinatörü Dilek Uyanık tarafından bir sunum yapılarak il koordinatörlerine bilgilendirme yapıldı. Sonrasında ise yıl içerisinde yapılması gereken planlamalar ile ilgili konular Bakanlık personelleri ile birlikte konuşularak toplantı tamamlandı.
Aynı gün akşam saatlerinde "İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi" Sertifika Töreni İda Kale Resort Oteli'nde gerçekleştirildi.
Sertifika törenine Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Dardeniz, İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Sabahat Güllüoğlu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, TAR-KOOP Başkanı Mehmet Özkurnaz, Çanakkale, Ayvacık, Ezine Ziraat Odası Başkanları, İyi Tarım Uygulamaları Şube Müdürü Fehmi Mert, kooperatif başkanları, Bakanlık Proje Koordinatörü Dilek Uyanık, Bakanlık çalışanları, 31 İlden gelen proje koordinatörleri, sertifika almayı hak kazanan İTU üreticileri ve il müdürlüğü personelleri katıldı.
İlk önce projede yer alan ziraat odası başkanlıklarına sertifikaları verilerek başlanıldı. Başkanlara sertifikalarını Milletvekili Ayhan Gider verdi. Sonrasında ÇAFAD derneğinin yapmış olduğu halk oyunları gösterileri yapıldı. Ardından da "İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi" kapsamında sertifika almaya hak kazanan üreticilere sertifikaları törenle verildi.