Yerli mikrobiyal gübre üretimi artıyor

05 November Wednesday, 2014
Atatürk Üniversitesi işbirliği ile kimya sektöründe faaliyet gösteren özel bir firma tamamen yerli mikrobiyal gübre üretiyor. Tescilli 3 ürünü bulunan firma, 4 ürünü için ruhsatlandırma bekliyor.
Yerli mikrobiyal gübre üretimi artıyor

Haber: Özcan KAHYA – Kamera: Aytek BASİ

Atatürk Üniversitesi işbirliği ile kimya sektöuml;ründe faaliyet göuml;steren öuml;zel bir firma tamamen yerli mikrobiyal gübre üretiyor. Tescilli 3 ürünü bulunan firma, 4 ürünü için ruhsatlandırma bekliyor.

Bakteriyoloji  konusunda Türkiye’nin öuml;nde gelen  uzmanlarından Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Böuml;lümü Öğretim Üyesi Dr. Recep Kotan, mikrobiyal gübre ve biyopestisitler konusunda Webtarımtv’ye öuml;nemli açıklamalar yaptı. Biyolojik ürünlerin öuml;neminin ülkemizde de anlaşılmasının sevindirici olduğunu belirten Dr. Recep Kotan, hızla artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamanın iki yolu olduğuna değindi. Dr. Kotan,“Ya mevcut tarım alanlarını genişleteceksiniz veya birim alandan elde edilen verimi arttıracaksınız. Dolayısıyla en makul yol birim alandan elde edilen verimi arttırmaktır. Bunun için de yoğun bir kimyasal gübre ve kimyasal pestisit kullanılıyor. Kullanılan bu kimyasallar da çok ciddi çevresel bir takım sorunlara sebep oluyor. Sağlık açısından son yıllarda riskler ortaya çıktı” dedi.

Kimyasalların yoğun kullanımı neticesinde tarımın sürdürülebilirliğinin ortadan kalktığını kaydeden Dr. Kotan,“Bilim adamları sürdürülebilir tarım için kimyasallara alternatif bir takım yöuml;ntemlerin geliştirilmesi konusunda hem fikirler. Gerek mikrobiyal gübre olarak gerek biyopestisit olarak çok sayıda çalışma yapılıyor” diye konuştu.

Ülkemizde 3 bin 500’e yakın akademik çalışma yapıldığını,  bu çalışmaların uzun soluklu olduğunu ifade eden Dr. Kotan, uygulama aşamasını değerlendirirken “iğneyle kuyu kazmak” tabirini kullandı. Her mikrop ve bakterinin zararlı olmadığını hatırlatan Dr. Kotan, günümüzde canlı organizma olarak tanımladığımız toprağı dost takviyelerle, biyolojik gübrelerle beslememiz gerektiğini vurguladı.

“Kimyasallarla canlı sistemi yok ettiğimiz için öuml;zelikle yoğun tarım yapılan böuml;lgelerde hazımsızlık sorunu gidermenin tek yolu biyolojik ürünler” diyen Dr. Kotan, kimya sektöuml;ründe uzun yıllar çalışan bir firmadan gelen teklifle yerli biyolojik gübre üretimine girdiklerini aktardı.

Antalya’da üretim yapan firmanın pazarlama müdürü Sefa Çelik de, 25 yıllık kimya sektöuml;ründeki tecrübelerini biyolojik ürünlere aktarmak istediklerini ve sektöuml;rde ayakta kalmanın sürekli kendini yenilemekten geçtiğini vurguladı.  Çelik,“Baktık ki tüm dünyanın ilgisi biyolojik ürünlere, biyopestisitlere doğru kaymakta. Bu süreçte Atatürk Üniversitesinden Recep Kotan hocamızla göuml;rüştük. Hocamızın bu alanda çok ciddi çalışmaları var. Recep hocamın faydasını tesbit ettiği 10 binin üzerinde bakteri var. Bu bakterileri endikasyonlarına göuml;re seçerek arazi şartlarında denedik. 3 yıl kadar bu çalışmaları yürüttük. Bu mikrobiyal ürünleri kendi içimizde değerlendirerek tescile sunduk. Şu anda 3 ürün tescilli, 4 tanesi de biyopestisit ruhsatlanması için Bakanlıkta bekliyor ” ifadelerini kullandı.