Muğla’da kadın çiftçilere ve ailelerine yenilebilir otlar, otların kullanımı, besin değerleri, toplanma zamanları ve şekilleri konularıyla ilgili bir eğitim verildi.
Haber: Selma EREZ - Muğla İl Enformasyon
Kamera: Uğur ACAR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu (GEF) desteği ile gıda ve beslenme için uygun biyolojik çeşitliliğin korunması, sürdürülebilirliğini sağlamak, hedef kullanıcı refahını arttırmak ve gıda güvenliği amacıyla “Beslenme ve Gıda İçin Biyoçeşitlilik Projesi” uygulanıyor.
10 pilot ilin, belirlenen ilçe ve köylerinde eğitim çalışmaları gerçekleşti. Bu iller arasında başta Muğla olmak üzere Antalya, Aydın, Karaman, Konya, Mersin, Balıkesir, İzmir, Kastamonu ve Sinop bulunuyor.
Muğla İli Milas ilçesi Menteş ve Dörttepe Mahalleleri, Bodrum İlçesi Çömlekçi ve Çamlık Mahalleri ile Menteşe İlçesi Yaraş ve Yeşilyurt Mahallelerini kapsayan proje çalışmasında eğitimler gerçekleşti. Kadın çiftçi ve ailelerine yönelik verilen eğitimlerde proje tanıtılarak yenilebilir otlar, kullanımı, besin değerleri, toplanma zamanı ve şekli konularının yanı sıra biyokaçakçılık konularına yer verildi. Eğitimlerde konu hakkında eğitim materyalleri dağıtıldı. Eğitime katılan kadın çiftçilerle anket çalışması gerçekleştirildi. Yoğun ilgi gören eğitim “Lider Çocuk Tarım Kampı” kapsamında öğrencilere yönelik de gerçekleştirildi. Eğitimler sonunda yaklaşık 150 kadın ve 120 öğrenciye ulaşıldı.
Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mehmet İdar konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada endemik bitki ve yenilebilir ot yönüyle zengin olan Muğla’da ilgi üzerine eğitim ve uygulama alanında çalışmaların devam edeceğini, Ege Tarımsal Araştırma ile olsun, Orman Bölge Müdürlüğü ile olsun istişare içinde olunacağını ve bu zenginliğin korunması için İl Müdürlüğü olarak çalışmalara devam edeceklerini ifade etti.
Bodrum’daki eğitime Biyoçeşitlilik Projesi Ege Bölgesi Koordinatörü Dr. Ayfer Tan ve Tevfik Teylan ile Akdeniz Bölge Koordinatörlüğünden Dr. Saadet Tuğrul Ay katılarak kadınların yenilebilir otlar ve biyoçeşitlilik konularında sorularını yanıtladı, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu.
yenilebilir otlar
Beslenme
Gıda
Biyoçeşitlilik Projesi
biyolojik çeşitlilik