Yeni destekleme modeli Sivas’ta tanıtıldı

19 September Thursday, 2024
Tarımsal üretim planlama ve değişen bitkisel üretim destekleme programları hakkında üreticilere yönelik bilgilendirme toplantıları sürüyor. Sivas’taki tanıtımda Vali Yılmaz Şimşek, İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız üreticilerle bir araya gelerek, soruları yanıtladı.
Yeni destekleme modeli Sivas’ta tanıtıldı
Haber: Sivas İl Enformasyon
 
Sivas’ta üreticilere, tarımsal üretim planlama ve değişen bitkisel üretim destekleme programları hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Vali Yılmaz Şimşek, İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız da katıldı.

Planlı üretim vurgusu yapan Vali Şimşek, yeni modelin hedeflerini paylaştı. Şimşek konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Çiftçilerimizin azim ve emeği ile tarım ve hayvancılık sektörünün ilimiz ekonomisine olan katkıları da her geçen yıl artmaktadır. Yeni destekleme modeli ve üretim planlaması ile hem bitkisel hem hayvansal ve hem de su ürünleri üreticilerimizin geleceğe dair planlamalarını yapabildiği, aile işletmelerinin güçlendirildiği ve yönlendirici kriterlerle verim artışının sağlandığı bir sistem hedeflenmiştir. Burada özellikle altını çizmek gereken nokta planlamaya uygun üretim yapan çiftçilerimizin mazotunun yüzde 100’ü, gübresinin ise yüzde 50’sinin devlet tarafından karşılanmasıdır. Ayrıca 2 yıl üst üste işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması amacıyla kiraya verilmesi de kayda değer çok değerli bir gelişmedir. Diğer yandan ilk defa aile işletmelerine, genç ve kadın üreticilerimize ilave destek verilmesi, sınırlama olmaksızın üretilen her buzağı, oğlak ve kuzuya destek ödenmesi de şüphesiz sektöre büyük bir canlılık kazandıracaktır. Öyle ümit ediyorum ki Sivaslı çiftçilerimiz ve tüm paydaşlar bu modelden maksimum derecede fayda sağlayacaklardır. İnşallah bugünkü destekler ilimizi sektörde daha ön sıralara taşıyacak, üretimimiz daha da artacak, bu artış ile Sivas’ımızda tarımsal sanayi kolları gelişip, ülkemize katma değer sağlanacaktır.” dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız da sürdürülebilir üretimin altını çizerek “Bitkisel üretim planlamasında suyu merkeze koyduk. Tarımsal üretim planlamasının bundaki sonraki dönemlerinin en önemli girdisi artık sudur. Tarımsal üretim açısından toprak ve suyun azalması ve kirlenmesi ile ne kadar büyük bir riskle karşı karşıya kaldığımızı görmekteyiz. Bakanlık olarak bu risklere; sürdürülebilir, verimli, kaliteli, kayıtlı ve yatırım yapılan bir sektörle cevap vermiş olacağız." Bu yıl şubat ayında hayvancılık yol haritası da hazırlanarak uygulamaya konduğunu hatırlatan Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: “Öncelikle hayvan hastalıkları ile mücadele edilecek. Hem büyükbaşta hem de küçükbaşta daha verimli sürü oluşumu sağlanacak. Ari işletmelere, genç ve kadın üreticilerimize ilave destekler verilecek. Sınırlama olmaksızın üretilen her buzağı, oğlak ve kuzuya destek ödemesi yapılacak. Verilen tarımsal kredileri tamamen üretim planlamasına odakladık. Hibe programları, sözleşmeli üretim, kayıtlılık, tarım sayımı, işlenmeyen arazilerin tarımsal üretime kazandırılması gibi konuları üretim planlamasının en önemli başlıkları olarak ortaya koyduk. Bunu sadece bitkisel üretimi planlarken yapmadık. Hayvansal üretim başlığı ile su ürünleri başlığını da planlarken oradaki destekleri sadeleştirmiş olduk.”

Konuşmaların ardından yeni modelin tanıtıldığı sunumlara geçildi. Toplantı soru cevaplarla tamamlandı.
tarım yeni üretim modeli destek sivas