'Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın” sloganıyla Bursa’da hayata geçirilen proje kapsamında ekilen 7 çeşit buğdayın hasadı düzenlenen tarla gününde yapıldı.
Haber: Bursa İl Enformasyon Kamera: Orhan KAĞITÇI Fotoğraf: Muhsin ATAK
Verimi artıran projede hasat zamanı geldi. Bursa’da tarlalar yerli çeşitlerle bereketlendi.
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü stratejik ürünlerin başında gelen buğdayda yerli tohum kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla bir proje başlattı. Deneme ekimi Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde yapılan yedi çeşit buğdayda hasat zamanı geldi.
Yenişehir ilçesinde düzenlenen tarla gününde konuşan Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Mehmet Akif Şenyürek, yeni çeşitlerin ülke çapında yaygınlaşacak tohumlar olduğunu vurgulayarak: “Bizler için önemli bir gün, bakanlığımızın görevlerinden biri çiftçilerimizin eğitimi, bilgilendirilmesi ve tanıtım faaliyetleridir. Özellikle son yıllarda “Yerli ve Milli Tohum" çeşitlerimizin tanıtılması ve geliştirilmesi ile ilgili Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri ile beraber çalışmalar yapılmaktadır. Son yıllarda tohum ithal eden bir ülke olduğumuz etiketiyle yansıtılan bu yanlış imajın bu etkinliklerle doğru ve düzgün bilgiye ulaştırılmasını hedefliyoruz. Ülkemiz şuan tohum ihraç eden bir ülke pozisyonundadır. Tarımsal Araştırma Enstitüsünde geliştirilen tohumlarla demonstrasyon çalışması yapıyoruz. Bugün burada üretici İlyas kardeşimizin 14 dönümlük alanda uygulamasını yapmış olduğumuz demonstrasyon çalışmasında, 8 farklı çeşit kullanıldı. Bunun 7 tanesi Bakanlığımız tarafından, 1 tanesi ise çiftçimizin kendi yerel ürettiği tohumlar tarafından yapıldı. Daha önce Karacabey İnegöl ve Mustafakemalpaşa'da yaptığımız demonstrasyon çalışmalarında 350 kg verim alınan yerlerden 700-750 kg verime çıkılan yerler oldu. Umuyoruz ki burada da benzer verimli sonuçları alacağız. Yerli ve milli tohumlarımıza sahip çıktığımız sürece bu sonuçlar ülkemizin önünü açacaktır. Buğday insanlık var olduğundan beri stratejik önemi yüksek olan bir ürün. Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşıyla beraber bütün dünyanın da bunun farkına vardığı görülmüştür. Anavatamız olan Anadolu'da Buğday üretim alanlarını genişletmemiz gerektiğini görüyoruz. İklimsel değişiklikler ve küresel ısınmayla beraber gerekli fiziksel şartlara uygun tohum gelişimi yapılıp, bu şartlara uygun halde çiftçilerimizle buluşturuyoruz. Bu demonstrasyon çalışmasına katkılarından dolayı başta çiftçimiz, muhtarımız ve emeği geçen çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Ülkemiz adına hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Tarlasında demonstrasyon çalışması yapılan üretici İlyas Akın da, “ ‘Yerli ve Milli Tohumlarımızın ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın' projesi kapsamında arazimize deneme amaçlı ekilen tohumların bölgemiz iklim ve çevre şartlarına uygun olduğunu gözlemledim. Umarım verimlerinde bu çerçevede olduğunu görürüz. Bakanlığımızın bizim köyümüzü ve tarlamızı seçmesi bizleri çok memnun etti, ülkemiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.
Hasat programına; Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Şenyürek ile birlikte Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, Yenişehir Süt Üreticileri Birlik Başkanı Nazif Tuna, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan, Yenişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Akın ve üreticiler katıldı.
bursa buğday yerli tohum sakarya mısır enstitü tarım ve orman