Yaz yağmuru ve dolu orman meyvelerini de vurdu. Türkiye üretiminin yüzde 90'ını karşılayan Bursalı ahududu üreticileri sağanak yağış ve dolu sebebiyle kara kara düşünmeye başladı.
Yaz yağmuru ve dolu orman meyvelerini de vurdu. Türkiye üretiminin yüzde 90'ını karşılayan Bursalı ahududu üreticileri sağanak yağış ve dolu sebebiyle kara kara düşünmeye başladı.
Uludağ'ın eteklerinde hasat dönemine başlayan ahududu üreticileri, haziran ayındaki yağışlar dolayısıyla mağdur oldu. Bu sene bin 500 tona yakın hasat bekleyen üreticiler, yağışlar sebebiyle ürettikleri ürünün 5'te birini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya.
Uludağ'ın eteklerindeki Kestel köylerinde yetiştirilen ahududu da yağmur sebebiyle zarar gördü. Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, yağışlar sebebiyle üretimin düştüğünü belirterek, dolu ve yağışın üretimi etkilediğini kaydetti. Kestel'deki üretimin 2 yıl önce 2 bin 500 tona yakındı olduğunu ifade eden Fırtına, bu sene bin 500 ile 2 bin ton arasında üretim beklediklerini söyledi.
Ahudududa bin 500 ton, böğürtlende de 3 bin 500 ton hasat beklediklerini ifade eden Fırtına, ahududunun kilosunu 3,5 liraya iç pazara verdiklerini ancak yağışlar dolayısıyla rekolte düşünce fiyatların artabileceğini belirtti. Fırtına, Türkiye'deki ahududu üretiminin yüzde 90'ının Bursa'da yapıldığını kaydetti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bursa İl Müdürlüğü verilerine göre, üzümsü meyveler grubunda yer alan ve genellikle küçük alanlarda aile işletmeciliği şeklinde üretimi yapılan ahududu ve böğürtlenin 25-30 yıllık geçmişe sahip.
Ahududunun faydaları saymakla bitmiyor. Ahududu yaşlanmayı geciktiriyor, kanı temizliyor, vücuda dinçlik veriyor, ateşi düşürüyor, romatizma, nıkris, kansızlık ve verem hastalıklarına karşı faydalı, idrar söktürücü özelliği olan ahududu kabızlığa da iyi geliyor. Dokuları sıkılaştırıcı ve güçlendirici etkisi olan ahududu böbrek ve şeker hastalığı olanlara da çare oluyor.